СВЯТ

Важен шеф в ООН с кошмарно предупреждение заради войната: „Гответе се за ада”

Важен шеф в ООН с кошмарно предупреждение заради войната: „Гответе се за ада”

 

ад5d34ac78d8c934322973650bc21caebe

 

 

 

Десетки страни по света са заплашени от протести, бунтове и политическо насилие тази година, тъй като цените на храните се покачват по целия свят, предупреди ръководителят на отдела за хранителни помощи на ООН, цитиран от The Guardian.

 

 

В рамките на изказване в столицата на Етиопия, Адис Абеба Дейвид Бийзли, директор на Световната програма за храни на ООН (WFP), заяви, че светът е изправен пред „плашещ“ недостиг, който може да дестабилизира страните, които зависят от износа на пшеница от Украйна и Русия, съобщи „Фокус”.

 

 

 

„Дори преди кризата в Украйна бяхме изправени пред безпрецедентна глобална продоволствена криза заради Covid и повишенията на цените на горивата“, отбеляза Бийзли. „Тогава мислехме, че не може да стане по-зле, но тази война беше опустошителна“.

 

 

 

Украйна отглежда достатъчно храна всяка година, за да нахрани 400 милиона души. Тя произвежда 42% от световното слънчогледово олио, 16% от царевицата и 9% от пшеницата. Сомалия разчита на Украйна и Русия за целия си внос на пшеница, докато Египет получава 80% от зърното си от двете страни.

 

 

 

WFP доставя 40% от пшеницата по своите програми за спешна продоволствена помощ от Украйна и след като оперативните й разходи нараснаха със 70 милиона долара на месец, тя беше принудена да намали наполовина дажбите в няколко страни.

 

 

Посочвайки увеличението на цените на корабоплаването, торовете и горивото като ключови фактори – поради Covid-19, климатичната криза и войната в Украйна – Бийзли отбеляза, че броят на хората, страдащи от „хроничен глад“, е нараснал от 650 милиона на 810 милиона в последните пет години.

 

 

Той добави, че броят на хората, изпитващи „шоков глад“, се е увеличил от 80 милиона на 325 милиона за същия период. Те са класифицирани като живеещи в кризисни нива на продоволствена несигурност, термин, който той описа като „маршируваш към глад и не знаеш откъде ще дойде следващото ти хранене“.

 

 

По думите му, след икономическия крах през 2007-2009 г. бунтове и други вълнения са избухнали в 48 страни по света, тъй като цените на суровините и инфлацията са се повишили.

 

 

 

„Икономическите фактори, които имаме днес, са много по-лоши от тези, които бяха преди 15 години“, констатира той, като добави, че ако кризата не бъде разрешена, това ще доведе до „глад, дестабилизация на държавите и масова миграция“.

 

 

„Вече виждаме бунтове в Шри Ланка и протести в Тунис, Пакистан и Перу, а дестабилизация е налице в страни, като Буркина Фасо, Мали и Чад“, посочва Бийзли. „Това е само знак за предстоящите събития“.

 

 

 

Министерството на земеделието на Украйна казва, че повече от 20 милиона тона зърно, което обикновено се изнася, е затворено в страната поради руската блокада на нейните черноморски пристанища.

 

 

Европейските лидери, включително френският президент Еманюел Макрон, призоваха Русия да облекчи блокадата си на Одеса, главното пристанище на Украйна, за да позволи износ на зърно.

 

 

В дългосрочен план Бийзли призова най-богатите хора в света да отделят повече от богатството си за справяне с глобалния глад, като същевременно призова Владимир Путин да отвори Одеса.

 

 

 

„Това е много, много плашещо време“, каза Бийзли. „Изправени сме пред Ада на Земята, ако не реагираме незабавно. Най-доброто, което можем да направим в момента, е да прекратим тази проклета война в Русия и Украйна и да отворим пристанището“

 

Лупа бг

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024