Коментари

„Взгляд“: Българите изгониха премиера си русофоб

„Взгляд“: Българите изгониха премиера си русофоб

 

1656096728

 

 

 

Българският премиер Кирил Петков обвини руския посланик за оставката си. За виновни бяха признати и трима български политици. Защо експертите наричат изказването на Петков „глупости“, какъв може да бъде новият състав на българското правителство и как сега може да се промени политиката на София спрямо Москва?

 

Народното събрание на България гласува вот на недоверие на коалиционното правителство на страната начело с премиера Кирил Петков. За вот на недоверие гласуваха 123 депутати, против – 116. Според законодателството 121 народни представители са достатъчно, за да одобрят инициативата.

 

 

Вотът на недоверие на правителството беше предизвикан от депутати от опозиционната партия ГЕРБ, водена от бившия премиер Бойко Борисов. По-късно към тях се присъединиха партиите „Възраждане“, „Има такъв народ“ и „Движение за права и свободи“.

 

 

Сред причините за това решение е недоволството на опозицията от финансово-икономическия курс на правителството, както и от политиката му спрямо Северна Македония. В същото време несъгласието с политиката на Петков расте от няколко месеца. Вече писахме за остро антируската политика на експремиера в началото на спецоперацията на Въоръжените сили на Русия в Украйна, която предизвика също толкова безпрецедентно остра реакция на българското общество. По време на едно от изказванията правителственият глава беше буквално изгонен от подиума със снежни топки и освиркан, с крясъци и викове „НАТО вън!“

 

 

Още през май проучванията на общественото мнение в ЕС, поръчани от Брюксел, определиха българите като най-проруския народ в ЕС. Освен това по въпросите на доставката на оръжие за Украйна българите също успяват да принудят правителството да отстъпи. Сега правителството на Петков тотално рухна.

 

 

Според самия експремиер четирима души са виновни за поражението му. Първите трима са български политици: депутатът Делян Пеевски, Бойко Борисов (лидер на ПП ГЕРБ) и Слави Трифонов, чиято партия „Има такъв народ“ преди това напусна правителствената коалиция. Четвъртият човек в листата на Петков е руският посланик в София Елеонора Митрофанова.

 

 

„Фактът, че Митрофанова е виновна, вероятно е толкова удобно обяснение за тях, тъй като сега като цяло Русия е виновна за всичко. Но миналата година имаше огромна правителствена и парламентарна криза, три пъти бяха проведени парламентарни избори. Партиите в парламента са много разнородни, но въпреки това в името на България беше сформирано коалиционно правителство“, коментира самата Митрофанова.

 

„Но когато започнаха трудностите и антируската истерия – а традиционно хората в България се отнасят много добре към Русия – и фактът, че България беше в челните редици на подкрепа за санкциите, у мнозина тук беше предизвикано най-малкото недоумение. Освен това днес инфлацията в България е 18,5%, индустриалната инфлация е 40%. Тоест това са доста тежки числа“, поясни тя.

„В България хората не са богати и всичко това се отразява на народа. И още един въпрос – Северна Македония. България не подкрепя присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз поради редица исторически причини. Това са две фундаментални неща, за които имаше голямо разногласие в парламента“, обясни тя.

 

 

На свой ред представителят на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки обвиненията на Петков срещу Москва, с хумор посочи, че списъкът на „виновните“ е непълен. „В списъка липсват Батман и Жената-котка. Мисля, че човекът е уморен, започнал е да ги говори едни…“, добави Захарова.

„Всъщност те просто бяха разпръснати, едва ли не с пръчки. Това е прецедент в съвременната история на страната ни, тъй като досега не е гласуван успешен вот на недоверие. Но това е пълно отражение на настроенията на населението”, коментира Христо Маринов, председател на Българския обществен фонд за национално единство.

 

 

 

Според събеседника най-голямо напрежение сред хората е възникнало след началото на специална военна операция в Украйна. „Ние бяхме първите, които напълно се отказаха от руски газ. Започнахме да доставяме по-скъпи американски суровини. В резултат на това цените на горивата се повишиха с почти 40%. И това е през лятото. Хората наистина не разбират какво да очакват през зимата“, обясни социалният активист.

 

 

„В същото време ситуацията със Северна Македония се превърна в най-сериозния проблем. Властите искаха тихомълком да се споразумеят с влизането на Македония в ЕС. И хората категорично не са съгласни с това “, подчерта Маринов.

 

 

В същото време събеседникът изрази увереност, че „никой няма да назначи ново правителство“. „Навярно ни чакат парламентарни избори, защото те просто не могат сами да се договорят за коалиция. И ако националистическите партии имат предимство, то това ще се отрази сериозно на отношенията между София и Москва. Важно е също така да се има предвид, че според проучванията на общественото мнение, повече от 60% от населението се придържа към проруските възгледи. Вярвам, че всъщност има поне 70% от такива“, допълни той.

 

 

 

 
„И всички тук вярваме, че марионетната власт ще бъде заменена от хора, които ще могат да се вслушват в мнението на народа“, надява се общественият активист. Що се отнася до изявлението на Петков, който обвини за падането си руския посланик Митрофанова, събеседникът го нарече „пълна глупост“. „Водораслите пречат на лошия моряк“, подиграва се Маринов.

 

 

 

„Като цяло острата политическа криза в България продължава втора година. Политическото поле на България е изключително нестабилно. Ако по-рано имаше два кита – консервативната партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов и БСП, която условно е по-лоялна към Русия, сега това поле се изчиства, появяват се еднодневки, включително и партията на Кирил Петков „Продължаваме промяната“, коментира политологът Вадим Трухачов.

 

„Чужд русофоб“

 

“Оттеглилият се Петков е чужд. Женен е за канадска гражданка, децата му имат канадски паспорти, а самият той е имал канадски паспорт, преди да стане министър-председател. Г-н Петков прекарва значителна част от живота си в Канада и в по-голяма степен губи връзка с родината си“, подчерта събеседникът.

 

Трухачов говори за причините за вота на недоверие към правителството на България. Като една от тях той отбеляза отношенията с Русия. „Петков, ако не русофоб, то най-малкото е критичен към Русия и изцяло гледа Запада. Разбира се, не бива да се преувеличава русофилството на българите, но това определено не е русофобска държава. Българският елит също не е толкова радикално противопоставен на Русия като Петков”, каза той.

 

 

„Петков искаше да продава оръжие на Украйна, но в собственото му правителство имаше недоволни от това решение. Това се дължи, наред с други неща, и от факта, че в Одеска област живеят българи, чиито национални и езикови права са нарушени от украинските власти. Петков не обърна необходимото внимание на това “, обясни експертът.

 

„В същото време Петков е в много лоши отношения с българския президент Румен Радев. Радев просто представлява БСП и е по-лоялен към Русия“, смята политологът.

„Отказът на България от руския газ, тоест отказът да плаща в рубли, също изигра своята роля в настоящата ситуация. Ако някой от ЕС може да си позволи това, то това са Дания, Холандия, но определено не и България. Първо, защото България е много по-бедна от тези страни, и второ, защото е критично зависима от руски суровини. Подобен груб антируски жест вреди на икономиката на България“, каза Трухачов.

 

 
„България остава най-бедната страна в ЕС. Ако по-рано беше в двойка с Румъния, сега румънците вървяха напред. Разбира се, същите Украйна и Молдова все още са няколко пъти по-бедни от България, но българите не се сравняват с тях. И, разбира се, жителите на страната са недоволни“, добави той.

 

 
„Тъй като Петков до голяма степен е загубил връзка с родината си, той също не осъзнава колко важен е въпросът за Северна Македония за българите. Не му пука как се казва езикът в Северна Македония. Не му пука дали там има отделна нация или тя е част от българите. Освен това приемането на Северна Македония в ЕС е добре за него, като глобалист и западняк. За него това означава, че и близък народ се присъединява към Европейския съюз. Както и да се нарича този народ“, подчерта политологът.

 

 

„И в България се отнасят към това болезнено. Едно време социалистическа България и социалистическа Югославия имаха много сериозни спорове за това. Българите не признават, че македонците са отделен народ и имат свой език”, добави той. „Всички предшественици на Петков блокираха преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС именно защото някои македонци отричат българщината си. И левите, и десните политици в България не са готови да си затварят очите за това”, смята експертът.

 

 

„И последното нещо, което вероятно си струва да се отбележи в този контекст, е, че Петков извика американските военни на територията на България, макар и не постоянно. Това не хареса никак нито на народа, нито на елита“, каза той.

 

 

За какво трябва да се подготви Москва?

 

 
Говорейки за бъдещото българско правителство, Трухачов смята, че „българите най-вероятно ще се опитат да го преформатират някак си“. „Но с по-голяма степен на вероятност страната отново я чакат предсрочни избори“, каза той. „Изключително трудно е да се предвиди изходът им, тъй като пропастта между народа и елита е много голяма. Политическото поле не отразява реалните предпочитания на хората”, подчерта събеседникът.

 

 

„По-малко от 40% от българите декларират лошо отношение към Русия. В същото време най-вероятно партиите, които се отнасят зле към Русия по един или друг начин, ще получат половината от гласовете. В същото време социалистите, които преди това преживяха тежки времена, вероятно ще натрупат сила. Това може да се случи благодарение на фигурата на президента Радев, който днес е доста популярен в страната и беше преизбран миналата година”, каза експертът.

 

 

„Има възможност и българските националисти да увеличат представителството си в парламента. И сред тях преобладават русофилите. Сега имат разцепление и нямат голямо представителство в парламента. Очевидно имат шанс да го върнат“, отбеляза политологът.

 

 

„Разбира се, че и бившият премиер Борисов ще получи своите гласове. Въпреки всички обвинения в корупция, при него имаше поне някаква стабилност, а сега е пълна бъркотия. Ще се появят и партии-еднодневки, които ще грабнат доста голям процент от гласовете “, смята Трухачов.

 

 

„Все още е трудно да се каже в каква посока ще се завърти българският парламент. Най-вероятно България ще продължи антируската си линия, но може да стане по-малко ярка, отколкото при премиера Петков. Може би по отношение на възгледите си за Русия България ще се доближи до Унгария, но определено няма да стане втора Унгария“, заключи той.

Превод: В. Сергеев

Източник: „Поглед инфо“

Коментари

More in Коментари

big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024
kiril-petkov

Калина Андролова: Някой да скрие Кирил Петков поне до деня на гласуването / ВИДЕО

април 2, 2024