ОБЩЕСТВО

Лоша новина за собствениците на стари коли в София

Лоша новина за собствениците на стари коли в София

losha-novina-za-sobstvenicite-na-stari-koli-v-sofia-1

 

 

 

Въвеждат забрана за влизане на стари коли в центъра на София. Първата нискоемисионна зона се очаква да заработи в още в края на тази година.

 

 

Предложенията къде точно да са нискоемисионните зони все още се обсъждат, съобщи Нова тв.

Очаква се да са две – като тази в идеалния център да заработи през декември. Другата ще обхваща доста по-широк периметър, но от общината предвиждат гратисен период до 2025 година. Глобите ще са от 50 лева за физически лица до 200 лева за юридически.

 

 

А санкции ще се налагат от началото на декември до края на февруари – в началото само за автомобили от първа еко категория.

 

 

 

Стефан Тодоров е собственик на автомобил на 23 години. Колата попада в първа еко категория. Така от декември Стефан няма да може да влиза с нея в центъра на София.

 

 

“Не е справедливо, защото, например, моята е на газ”, казва Стефан. Според него, колата му е по-чиста за околната среда от нов модел возило, което работи на дизел. Той обаче отказва да купи нова кола.

 

“Аз съм пенсионер, на мен вече не ми трябва по-нова кола. Да не мога да влизам в центъра е диктатура за мен или несправедливост”, заяви Тодоров.

 

 

Нискоемисионните зони ще са две. От декември се очаква да се забрани влизането на автомобили от първа еко категория в така наречения „Малък ринг”. От 2025-та година там се планира да не влизат и колите от втора еко категория.

 

 

 

Другата зона се нарича „Голям ринг”. Тя обхваща по-широка територия и най-замърсяващите превозни средства няма да могат да минават през нея също от 2025-та.

 

 

 

“Камерите са над 180. Идеята е тези камери да разчитат номерата на колите и съответно след справка да установяват коя екологична категория са”, обясни Зафир Зарков, общински съветник в Столичния общински съвет.

 

 

 

“Ще имат снимка на влизането в забранената зона в центъра на града и тъй като… са най-замърсяващите автомобили и не отговарят на допустимите екологични групи, съответно ще бъдат санкционирани. Редът е същият, както е при камерите за превишена скорост”, поясни той.

 

 

 

След месец обществено обсъждане, предложенията ще влязат за дебат и гласуване в Столичния общински съвет.

 

Факти бг

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

свещ

Тъжна вест: Отиде си голям български поет! СНИМКА

март 29, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024