Политика

Митрофанова: За „персона нон грата” са обявени и моят готвач, шофьори и охрана на Посолството

Митрофанова: За „персона нон грата” са обявени и моят готвач, шофьори и охрана на Посолството

980x551_1648128695

 

Елеонора Митрофанова даде разяснения в извънреден брифинг по темата с изгонването на служители на руското посолство.

Тя заяви, че е била извикана в 17 часа на 28 юни в Министерството на външните работи на България, където са ѝ били връчени вербални ноти.

 

Едната изисква да бъде намалена числеността на дипломатическия състав на 23 души и техническия персонал на 25 души. В тази нота също се казва, че във връзка с това, Република България затваря Генералното си консулство в гр.Екатеринбург, очаква се и Руската Федерация да затвори Генералното консулство в гр.Русе.

 

Втората нота съдържа списък от 34 дипломати и технически служители, които работят тук в България и те са обявени за „персона нон грата”.

 

 

В третата нота още 36 души са обявени за „нон грата“. Това са моят готвач, шофьори, охрана на Посолството, счетоводители, всички технически служби на Посолството“, заявява посланикът.

 

 

Митрофанова уверява, че тези действия не съответстват на Виенската конвенция.

Тя дава разяснения при какви условия човек се обявява за персона нон грата и заявява, че това не е ново, но „сега се води „игра без правила”.

 

 

„Разбира се, това е най-малко безпрецедентна неприятелска стъпка, която, за съжаление, накърнява дългогодишните дипломатически отношения, дългогодишното приятелство между нашите страни. Специално използвам думата „страни”, защото зная как българският народ се отнася към Русия, зная за дълбоките корени, които ни свързват, които, колкото и да се стараеш, е невъзможно да бъдат унищожени”, подчертава руската посланичка.

 

 

Тя дава да се разбере, че се гонят хора, които познават България, чудесно говорят български език, както, например, пълномощният министър на Посолството Филипп Воскресенский и Генералният консул в гр.Варна Владимир Климанов.

 

„Правителството на Руската Федерация си запазва правото за реципрочен, възможно, асиметричен отговор на подобни крайно неприятелски действия. Много е жалко, че Правителството на България се опитва по такъв начин много силно да ни скара с българския народ. Мисля, че няма да успее”, казва в заключение Митрофанова.

 

 

 

Посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова окачестви като „безпрецедентен и абсолютно неприятелски ход“ решението на българското правителство да експулсира 70 служители на руското посолство, предаде ТАСС.

 

 

 

В изявление за телевизия „Россия-24“ тя каза, че САЩ и Великобритания командват България и те са отговорни за изгонването. Попитана кои сили стоят за решението на правителството в София, Митрофанова отговори: „Абсолютно сигурно американците. В случая няма какво да се говори. Тук англичаните и американците изцяло командват тази страна за съжаление“. Тя отбеляза, че народът на България „помни историята и се грижи за паметниците“.

 

 

 

Митрофанова каза още, че посолството на Русия в София ще организира набирането на нови служители на мястото на изгонените, като уточни, че ще бъдат назначени 23 дипломати и 25 технически сътрудници. По думите й за известен период от време „ще бъде трудно да се работи, особено в консулствата.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024