Русия

„Мудис“: Русия е в дефолт за първи път от Ленин насам, но не е във фалит, хазната й е пълна

„Мудис“: Русия е в дефолт за първи път от Ленин насам, но не е във фалит, хазната й е пълна

 

 

epa09312807 Russian President Vladimir Putin attends his annual Question and Answer live broadcasted call-in show in Moscow, Russia, 30 June 2021. During the live call-in session Russian President Vladimir Putin directly answers questions from Russia's citizens.  EPA/SERGEI SAVOSTYANOV /SPUTNIK/ KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

 

Русия е изпаднала в дефолт по външните си дългове, потвърди международната рейтингова агенция „Мудис“. Москва не е извършила плащане на лихви по две емисии държавни облигации, след като изтече 30-дневният гратисен период, съобщиха ДПА и БТА.

 

 

Това е първият дефолт на Русия по външния й дълг от времената на болшевишката революция. През 1998 г. страната изпада в дефолт, но по вътрешния си дълг, и той е причинен от финансовата криза, породена от спада на цената на петрола и колапса на рублата.

 

 

Вчерашният дефолт обаче не е фалит. Западните санкции направиха плащанията на дълговете практически невъзможни.

 

 

С оглед на ситуацията дефолтът можеше да се очаква и финансовите пазари бяха преценили риска и го бяха определели като „управляем“.

 

 

Миналия месец Министерството на финансите на САЩ прекрати способността на Русия да изплаща своите милиарди дълг на международните инвеститори чрез американски банки. В отговор руското финансово министерство заяви, че ще изплати деноминирани в долари дългове в рубли и ще предложи „възможност за последващо конвертиране“.

 

 

Русия заяви, че има парите да плати дълговете си, но западните санкции са създали „изкуствени пречки“ като замразяват нейните валутни резерви, съхранявани в чужбина. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери по време на конферентен разговор в понеделник, че „няма основания да наричаме тази ситуация дефолт“, заявявайки, че Русия е платила, но плащането не може да бъде обработено заради санкциите.

 

 

Русия дължи около 40 милиарда долара в чуждестранни облигации. Преди началото на войната Русия имаше около 640 милиарда долара в чуждестранна валута и златни резерви, голяма част от които се държаха в чужбина и сега са замразени.

 

 

Рейтинговите агенции могат да намалят рейтинга до дефолт или съдът може да реши въпроса, но за този момент те са спрели рейтинга на Русия.

Русия

More in Русия

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024