Политика

Обмислят глоби за пациентите, които подвеждат лекаря за състоянието си

Обмислят глоби за пациентите, които подвеждат лекаря за състоянието си

тоневphploa9py_559x345

 

 

„Трябва задължително да има текст, който да е между това да бъде информативен и да предвижда административно наказание – глоба, когато пациентите не успеят да се впишат в общия процес на поставяне на правилната диагноза.“

 

 

Това заяви пред БНР доц. д-р Антон Тонев, депутат от ПП, председател на здравната комисия в Народното събрание.

 

 

„Понякога са възможни подвеждания, понякога пациентът иска да ни подведе в посока, която предварително си е съставил. Затова са обсъждани възможности със законов текст да бъде посочено какви са точно правата и задълженията на пациенти, които търсят медицинска помощ, особено в случаите на спешност„, аргументира се Тонев във връзка с предложението за подобно законодателно изменение, направено от д-р Александър Симидчиев от ДБ.

 

 

По думите му в някои моменти лекарят е изправен пред предизвикателството „да разплете всеки отделен случай и да вземе най-правилните решения“.

 

 

Според Тонев „малките отклонения“ в обясненията на пациента не създават проблеми и лекарите са подготвени за тях, но се визират „случаите, когато някой преднамерено, с конкретна цел иска да заведе разговора в друга посока“.

 

Тонев потвърди, че сред коалиционните партньори има добра комуникация за сектор „Здравеопазване“.

 

 

 

„В момента законът не може да се използва за ситуация, с която да угасим нововъзникнал пожар“, коментира председателят на здравната комисия по повод проблемите с електронните направления и реакциите в бъдещи подобни ситуации.

 

 

 

 

„В този договор е можело да бъдат посочени условия, ако се допуснат до недобри практики, това да води до неустойки и наказания за всяка една от страните.“

 

 

 

По повод дълговете на „Пирогов“ и влизането на прокурист в лечебното заведение заради дълговете му Антон Тонев посочи като конкретна причина предоговарянето на болницата с доставчици, за да не изпадне в състояние на декапитализация.

 

 

 

Обсъждат се законови промени в основните закони, касаещи работата на лечебните заведения, уточни Тонев в предаването „Преди всички“.

 

 

 

Дължим на нашето общество публичен разговор какви причини са довели до недоброто състояние на лечебните заведения. Сега е моментът да отворим тези закони и да се опитаме да наложим нови модели за финансиране и менажиране на нашата здравна система – преминавате от клинични пътеки към диагностично-свързани групи.

 

 

 

Дълги години не е налагана сериозна реформа, натрупани са доста проблеми, на които в момента обемът е значителен и имаме нужда от реформа, коментира председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев.

 

 

„В тези 7 дни, с едно непрекъснато покачване на бройките електронни документи, смятаме, че сме достигнали едно стабилно ниво, издадени са 1 126 732 електронни направления, съобщи по БНТ Тонев и увери, че „оттук насетне случаите на несъответствие ще намаляват до момент, в който ще изчезнат напълно“.

 

 

По думите на Тонев един от изпълнителите – частна фирма, трябва да промени софтуера си, така че да няма повече такива дефекти.

 

 

 

Той поясни, че в момента Министерство на здравеопазването и „Информационно обслужване“, „която е шапката на всички тези промени за въвеждане на електронното здравеопазване“, нямат такъв тип договорни отношения, върху които да стъпят и да поискат някакво санкциониране.

 

 

 

„Става въпрос за отношения между лекари и софтуерна фирма, в които ние не сме страна“, каза шефът на здравната комисия и уточни, че ще бъдат предложени законови промени.

 

 

Оф нюз, БНТ, БНР

Политика

More in Политика

iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024