Политика

Падна главата на Никола Минчев

Падна главата на Никола Минчев

29258b5de5134bcd89272002cad625be

 

 

Шест месеца, след като бе избран за председател на Народното събрание, юристът Никола Минчев бе отстранен от поста си. Импийчмънтът се случи след бурни близо 5-часови дебати в парламента, инициирани от доскорошния партньор на управляващата коалиция между „Продължаваме промяната“, ДБ и БСП – „Има такъв народ“, като искането за махането на Минчев от президиума бе подкрепено от цели 120 депутати. 

 

 

 

В крайна сметка, Минчев си тръгва като народен представител номер 1 след като от 239 гласували 125 подкрепиха искането за оставката му, 113 се възпротивиха, а 1 се въздържа.

 

 

В последното си изказване като председател той заяви, че за него е чест на първо място, че е влязъл в храма на държавността, както и че е бил издигнат като пръв сред равни на 3 декември 2021 г. „Вярвам, че председателят смята, че ако парламентарният шеф се изживява като шеф, то тогава той не е шеф“, каза той.

 

 

И заяви, че винаги се е стремял да подхожда с уважение към всички депутати, както и да ги изслушва и да им дава думата, макар да си е навличал негативи, включително от коалиционните партньори на „Промяната“. „Всички тук сме избрани от народа – харесва ни, не ни харесва, това е решил той. Ние сме тук и го представляване. И на мен ми се е искало нашата ПГ да е от 137, а не от 67 членове, но съм бил толерантен. А заради тази толерантност човек от администрацията на НС ми каза, че съм прекалено добър за стандартите, установени в тази институция“, добави още Минчев.

 

 

 

И обяви истинското основание за искането на главата му – а именно – новото мнозинство, което иска да свали кабинета. „Влязох тук с желание за промяна на един момент, който властваше до този момент. А сега новото мнозинство твърдо ще го съхрани“, опасява се Минчев. И заяви, че в такъв парламент би било добре за него да не е председател. „Тези, които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен“, не скри огорчението си младият юрист. И пожела на наследника си обективност поне, колкото неговата.

 

 

 

 

Според новата коалиция в лицето на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“, тази стъпка с махането му е само прелюдия към предстоящия вот на недоверие, внесен от депутатите на Бойко Борисов и очаквано да бъде разгледан следващата седмица.

 

 

 

БСП, ДБ и „Промяната“ бяха категорични по време на целия дебат, че Минчев не е извършил никакво нарушение във връзка със секретните документи, които външната министърка Теодора Генчовска трябваше да разкрие по вдигането на ветото над Северна Македония за членство в ЕС.

 

 

 

А самият Минчев бе подложен на атака за това, че той отказа да насрочи секретно заседание на НС, за да може Генчовска да разкрие грамите, с които разполага, пред депутатите. „Няма нито един разумен аргумент за тази оставка“, каза убедено заместникът на Минчев Мирослав Иванов.

 

 

 

Той защити съпартиеца си с думите, че вчерашните действия на Минчев предотвратили да се създадат поредните спекулации по темата „Македония“, а всички български граждани са чули истината – а именно, че Кирил Петков не е водил двойна политика по отношение на РСМ на гърба на Външно. А в кратко си експозе Иванов обяви, че „Промяната“ отново ще спечели парламентарните избори, стигне ли се до тях.

 

 

 

Един от малцината, заровили се в документите в секретното деловодство на НС – ген. Атанас Атанасов, лидер на ДСБ (в състава на ДБ и управляващата коалиция – б.р.), заяви категорично, че целият парламентарен епизод днес е „жалка история“. „Искате тези, които сглобявате новото мнозинство, искате да направите ново правителство „Беров“, да си настаните удобните хора и да продължи Бойко-Борисовата държава“, ядоса се лидерът на ДСБ.

 

 

 

 

По същество за искането за оставката на Минчев говориха едва няколко представители на парламентарните сили. По-скоро дебатът бе отнесен към разцеплението на групата на Има такъв народ в последните дни, а от ГЕРБ и ДПС настояваха да обсъждат структурата и начина, по който настоящият Министерски съвет работи като нарекоха многократно премиера Кирил Петков и вицето му Асен Василев „мафия“ и „символи на задкулисието“, които единствено целели да облагодателстват фирми.

 

 

 

 

Самите представители на изпълнителната власт не останаха длъжни на депутатите и няколко пъти се намесиха в дебата, като най-остър беше финансовият министър Асен Василев, който влезе в челен сблъсък с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

 

 

 

 

Всички обаче, и от управляващите, и от опозицията, отбелязаха завидното спокойствие, демонстрирано по време на цялата дискусия, изпълнена с процедурни хватки, обиди между депутати и министри, лични обяснения, от председателстващия заседанието Кристиан Вигенин. Въпреки това се предполага, че институцията отново ще оглави предишната шефка на НС по време на т.нар. „кратки“ състава на НС – 45-о и 46-ото, Ива Митева от Има такъв народ.

 

Лупа бг

Политика

More in Политика

ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024
елена п

Елена Поптодорова екзалтирано от САЩ: Подкрепата за Израел е споделена и непоклатима

април 14, 2024
php62c1e4_559x345

Маркет линкс: 46% са разочаровани от политическата ситуация, оценяват с 2,8 кабинета “Денков“

април 12, 2024