Политика

Петков в „небрано лозе“ към Митрофанова: Оттегли нотата си

Петков в „небрано лозе“ към Митрофанова: Оттегли нотата си

kiril-petkov-kam-mitrofanova-ottegli-notata-si-1

 

 

Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки.

 

 

Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера.

 

 

От Министерския съвет разпространиха позиция на премиера в оставка Кирил Петков по повод изпратена нота от страна на Руската федерация, в която се съобщава, че Москва обмисля прекратяване на дипломатическите отношения с България.

 

 

Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота.

 

 

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни, се казва още в позицията на МС.

 

 

 

 

Президентът няма да свика Консултативен съвет по национална сигурност заради изгонените руски дипломати, както настояха от левицата. Това съобщи Румен Радев.

 

 

 

„Заседание на КСНС не може да отмени взето вече решение на правителството в оставка. Да напомня, че органът, който контролира МС, е българският парламент“, уточни държавният глава.

Той уточни, че в президентската институция не е постъпвал доклад от ДАНС за руските дипломати.

 

 

 

„В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата на Съвета по сигурност към МС, където е участвал и представител на президентската институция. Тази тема не фигурира в обявения дневен ред. Тя се повдига вътре, но по нея няма взето решение. Тезата е потвърдена и в отговор на писмо от секретаря на Съвета по сигурност към МС. Това ясно показва, че явно решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, далеч от институционалния път за вземане на решения“, коментира Румен Радев, цитиран от „Бъглария Он Еър“.

 

 

 

Той е оптимист за съставянето на кабинет в рамките на това Народно събрание.

„Важно е партиите да се отнесат с цялата отговорност към мандатите, които ще им бъдат връчени, защото вярвам, че потенциалът за съставяне на правителство в този мандат не е изчерпан. Но като не се постигне консенсус, избори преди 15 септември няма да са целесъобразни“, смята президентът.

 

Факти бг

Политика

More in Политика

171172315952409

Посланикът на САЩ за разглобката на властта: Разочаровани сме, но не е наша работа да се месим в тези дискусии

март 29, 2024
big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024