Русия

Путин подписа нов указ, свързан със силната рубла – дали западът ще го приема, си е негов проблем

Путин подписа нов указ, свързан със силната рубла – дали западът ще го приема, си е негов проблем

 

1010x570 (1)

 

Президентът на Русия подписа указ, с който се въвежда нов временен режим за изплащане на държавен дълг в чуждестранна валута (еврооблигации), като Москва ще смята, че е изпълнила задълженията си, след като е превела рубли.

 

 

Схемата е подобна на тази за плащанията за доставки на газ за т.нар. неприятелски страни. За целта се открива банкова сметка в рубли на името на притежателя на руски дългови облигации без негово присъствие или съгласие. Русия ще смята, че е изплатила вноската си, когато депозира рубли.

 

 

Дали кредиторът приема това и обръща рублите в долари или евро, си остава негово решение. Обменният курс е в съответствие с курса на рублата на вътрешния валутен пазар на Русия.

 

 

В момента рублата е много силна спрямо долара и еврото, защото този пазар е силно деформиран от ограниченията, създадени от централната банка заради международните санкции заради агресията срещу Украйна. Водещите банки на страната спряха дори вътрешнобанковия обмен на валута заради проблеми – извън тези с изключването им от SWIFT системата.

 

 

 

На правителството на Михаил Мишустин е наредено в рамките на 10 дни да определи банките, които ще извършват плащанията съгласно въведената схема.

 

 

 

Москва се опитва по този начин да избегне обвиненията към Русия в неизпълнение на задълженията по външни дългове. Подобно нещо не се е случвало от болшевишката революция насам. Властите настояват, че имат пари, но по политически причини чрез санкциите Западът иска да изкара, че страната е в неспособност да връща получените кредити.

 

Източник: „Дневник“

 

Русия

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024