СВЯТ

Русия контролира 20% от територията на Украйна

Русия контролира 20% от територията на Украйна

ukrajna

 

 

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че руските войски контролират около една пета от територията на страната му, като включи, както превзетите райони сега, така и анексирания Кримски полуостров и територията на изток, държана от подкрепяните от Москва сепаратисти от 2014 г. насам, предава БГНЕС.

 

 

„Днес около 20% от нашата територия е под контрола на окупаторите“, каза той по време на обръщение към законодателите в Люксембург, докато в същото време руските сили се опитват да напреднат на юг към ключовите градове Краматорск и Славянск в Донецка област.

 

 

Зеленски заяви, че през 2014 г. подкрепяните от Кремъл сепаратисти и руските военни са контролирали 43 000 кв. км – площ, която той сравни с размера на Нидерландия. Но тази цифра – повече от три месеца след нахлуването на Русия – се е увеличила до близо 125 000 кв. км, територия, която според него е „много по-голяма“ от Нидерландия, Белгия и Люксембург взети заедно.

 

 

 

Украинският президент заяви пред депутатите, че територия с повече от два пъти по-голям размер – „близо 300 000 квадратни километра“ , е „замърсена“ с мини и невзривени боеприпаси. „12 милиона украинци са разселени, а повече от 5 милиона са заминали в чужбина“, добави още той.

Часове по-рано Зеленски обяви, че между 60 и 100 украински военни умират всеки ден в сражения и около 500 други са ранени. Той направи това американската медия „Нюзмакс“, цитирана от Франс прес и БТА. Този висок брой на човешки жертви идва в момент, в който украинските сили водят ожесточени сражения срещу руските сили, които се опитват да поемат контрола върху Луганск в Източна Украйна.  По-голямата част от Севердонецк, ключов град в тази зона, е вече под контрола на руската армия след много бомбардировки, които разрушиха около 90 процента от града, според украинската телевизия. „Ние държим нашите отбранителни позиции в Изтока“, подчерта обаче Зеленски.

Неговите изявления дойдоха в момент, в който руските въоръжени сили в Източна Украйна се опитват да напреднат на юг към ключовите градове Краматорск и Славянск в Донецка област. Това обяви губернаторът на украинския регион Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс и БТА.

 

 

 

„Фронтовете при Лиман и Изюм са основните направления, в които врагът се опитва да напредне, за да завладее ключовите територии Славянск и Краматорск – негови цели в северната част на“ Донецка област, заяви Кириленко на брифинг.

 

 

 

Краматорск де факто е административен център на частта от Донецка област, която остава под украински контрол, след като регионалната столица Донецк беше завладяна през 2014 г. от подкрепяните от Русия сепаратисти. В контролираната от Украйна част на Донецка област са останали 340 хиляди човека, заяви още Кириленко. За сравнение, населението ѝ преди началото на войната е било 1,67 млн.души.

 

БГНЕС

СВЯТ

More in СВЯТ

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024