Политика

Шефът на ДАНС: Премиерът Петков ми разпореди устно да изготвя списък на руски дипломати за изгонване

Шефът на ДАНС: Премиерът Петков ми разпореди устно да изготвя списък на руски дипломати за изгонване

 

articles__24c81e488091ab47422967ebcde4c80f

 

 

Скандални факти за грубо погазване на законността в България от страна на премиера Петков е изнесъл пред народните представители началникът на ДАНС.

 

 
Министър-председателят Кирил Петков е наредил устно на шефа на ДАНС да изготви  списък на руски дипломати за изгонвАне. Това е заявил ръководителят на службата пред депутатите от закритото заседание на Народното събрание, свикано заради едноличното решение на премиера Петков да бъдат експулсирани 70 руски дипломати, пише Епицентър.бг.

 

 

 

Шефът на ДАНС е разказал още, че на заседанието на Съвета за сигурност, проведено на 13 юни, точка за изготвяне на руски дипломати не е имало. Темата била разисквана в точка Разни.

 

 

 

Той уточнил, че от експулсираните 70 служители на руското посолство, само 37 са дипломати, за които ДАНС има само обосновано предположение, че развиват дейност, несъвместима с дипломацията. Доказателства за шпионска дейност обаче няма.

 

 

 

Както вече Епицентър.бг написа, прокуратурата не е получавана информация от службите за тяхна нерегламентирана дейност на територията на страната.

 

 

 

Шефът на ДАНС е признал още, че не е давал пълна информация на президента, а само на премиера.

 

 

 

Решението, което се случи, е взето на базата на решение на Съвета по сигурност към Министерския съвет и на три доклада от ДАНС“, съобщи премиерът в оставка Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание преди закритото заседание.

 

 

 

Петков подчерта, че решението е взето след три доклада от ДАНС и след решение на Съвета по сигурност, в който са: министърът на отбраната, министърът на вътрешните работи, министърът на външните работи, зам.-министърът на финансите, министърът на електронното управление, председателят на ДАНС, председателят на ДАР, директорът на служба „Военно разузнаване“, началникът на „Националната служба на охраната“, представител на президентската институция и секретарят на Съвета за сигурност.

 

 

 
„Срещата е била на 9 юни. Според мен може би имаше неразбиране как това се случи, но тези доклади датират като се започне от май, юни, а имаме и отделни информации още през март“, каза още той.

 

 

 
Припомняме, от 18.30 ч. на извънредно закрито заседание депутатите изслушават премиера в оставка Кирил Петков, както и директорите на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР), ДАНС и Служба „Военно разузнаване“.
Те отговарят по казуса с изгонените руски дипломати от България.

 

 

 

 

Преди това от БСП и ГЕРБ-СДС поискаха премиерът Кирил Петков да бъде изслушан в пленарната зала заради решението си да изгони 70 руски дипломати.

 

Очаквайте подробности

 

 

Епицентър

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024