Политика

Ще ни докара ли война Петков?

Ще ни докара ли война Петков?

 

atanasov-petkov-655x368

 

„Възраждане“ излезе с декларация във връзка с изгонването на 70 руски дипломати от България. Тя беше прочетена в началото на заседанието на Народното събрание от председателя на парламентарната група Костадин Костадинов.

 

 

„Масовото изгонване на дипломати на определена страна, което е безпрецедентно в историята на българската държава от 1878 г. насам и закриването на консулства в двете държави, нанася силен удар на взаимоотношенията между тези страни. То е знак за изключително влошени отношения и е последна мярка преди най-крайната такава – започването на война“, посочи Костадинов.

 

 

 

Според него премиерът Кирил Петков спешно трябва да бъде поставен под запрещение, в противен случай има риск да предприеме действия, които да ни доведат до ръба на конвенционална война, която не е наша.

 

 

Костадинов коментира, че в изминалите дни 47-ото Народно събрание се е записало в историята с предателство на националните интереси на България за Република Северна Македония, под натиск от външни сили. „В българския народ още не е отминала горчивината от предателството и идва следващото безумно решение – този път то е еднолично взето от министър-председателя в оставка“, заяви той.

 

 

„Вчера Кирил Петков взе решение да изгони от България 70 руски дипломати при това, според официалната информация на МВнР, при налични общо 40. Което означава, че според Кирил Петков, най-вероятно и секретарките, готвачите, чистачките и шофьорите в посолството също са дипломати. За тази негова приумица, той няма решение на Министерския съвет, няма решение на коалиционния съвет. Нещо повече – неговото хрумване дори не е обсъждано с тях и е взето в отсъствието на министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска“, твърди Костадин Костадинов.

 

 

 

Според него действията на премиера са грубо погазване на Конституцията, за което той носи персонална лична отговорност.

 

 

 

„Не знам дали осъзнавате, че Кирил Петков е опасен за България“, заяви лидерът на „Възраждане“.

 

 

Председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов коментира, че решението, за което става дума, не е взето еднолично. „Аз имам информация, че е обсъждано на 18 май прилагането на принципа за пропорционалност по отношение на състава на дипломатическите мисии. Нещо повече – то е политически подкрепено от „Демократична България“, ние много дълго време сме настоявали за това решение и от тази гледна точка е обсъждано и в коалиционния съвет“, каза той. Смятаме, че това решение е закъсняло, но правилно, и в този смисъл, ако някой трябва да бъде поставен под запрещение, това са представители на „Възраждане“, отговори Иванов на Костадинов.

 

 

Настимир Ананиев от „Продължаваме Промяната“ отбеляза, че по време на декларацията за пореден път са били обидени български държавни институции. “ А пък тази реч може би е писана от г-жа Захарова, не знам“, коментира той.

 

 

 

Отзоваването на руските дипломати от България е поредното самосиндикално решение на премиера в оставка, коментира пред журналисти в парламента Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

 

 

Балабанов съобщи, че тази идея Кирил Петков е споделил още при посещението на българската делегация в Украйна на „перона на гарата в Полша“. По думите му още тогава премиерът е казал „колко е хубаво да изгоним тези руски дипломати“, без да уточнява броя им. Тогава го попитахме какви са основанията за това – „ще го правиш като знак в тази политическа ситуация, която е заляла целия свят. Какво е мнението на Външно министерство, има ли преки доказателства, че тези хора са шпиони“, допълни Балабанов. И подчерта, че предпочита да разчита на нашите служби. Ако те излязат с конкретно предложение и докажат, че тези хора наистина са шпиони, няма нищо по-прекрасно от това те да бъдат отзовани, подчерта Балабанов.

 

 

Проблемът, според него, е в самосиндикалния подход на министър-председателя, който вече е бивш.

 

Мигнюз, Лупа бг

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024