Европа

Брюксел ни реже над 1 млрд. лв. от Плана за възстановяване, съветва да теглим кредити за проектите ни

Брюксел ни реже над 1 млрд. лв. от Плана за възстановяване, съветва да теглим кредити за проектите ни

 

113_0

 

 

От Брюксел пристигна неприятна новина – финансирането на българския План за възстановяване и устойчивост ще бъде намалено с 578 млн. евро (малко над 1.13 млрд лева). Причината за орязването е, че българската икономика се развива по-добре от очакваното и страната няма нужда от толкова голяма безвъзмездна подкрепа.

 

 

Така предвидената първоначално сума от 6,27 млрд. евро за изпълнение на важни проекти ще бъде свита до 5.69 млрд. евро.

 

 

Страната ни до момента не е получила и 1 евро по прословутия план, защото съгласуването му много се забави, докато други държави вече са взели авансите си и изпълняват проекти.

 

 

Корекции има не само за българския план. Средствата за Франция, Румъния и Полша например също са редуцирани, тъй като и те като нас са се справили по-добре с икономическите удари на пандемията. В същото време Испания и Германия се оказват по-силно пострадали и ще получат повече безвъзмездни европейски средства за възстановяването си.

 

 

Европейската комисия прави поправките в сумите за безвъзмездна подкрепа сега, тъй като трябваше да обработи актуалните данни за държавите членки от Евростат. Още когато бе приет механизмът по NextGenerationEU, беше посочено, че до 30 юни 2022 г. ще има преизчисления, базирани на обновените данни за БВП и безработицата за всяка страна.

 

 

 

„Орязването“ на безвъзмездното финансиране от ЕС означава, че България ще трябва да потърси други източници за някои от проектите, включени в плана – или пари от държавния бюджет, или частно съфинансиране.  По принцип има и възможност страната ни да се възползва от заемната част на европейския механизъм за възстановяване – по него тя има „квота“ до 4.5 млрд. евро. Но за да получи достъп до тези заемни средства, правителството (което и да е то) ще трябва да поработи допълнително върху плана, като изпрати корекциите за одобрение от на Европейската комисия. Срокът за представяне на промените е до август 2023 г.

 

 

 

Още през март „Сега“ писа, че представеният в Брюксел план е свръхамбициозен и европейските средства не са достатъчни за всички заложени  в него проекти. Сега със съкращаването на безвъзмездния ресурс недофинансирането ще стане още по-голямо.

 

Сега

segabg.com

More in Европа

ezgif-3-40ed119339

Ад в Германия: Гняв и отчаяние – хората не могат да си платят сметките за ток, напрежението расте

септември 18, 2022
909fd755d1006bca5f0d9e10333909ad

Орбан в Сърбия: Европейците сме джуджета, които санкционират енергиен гигант

септември 16, 2022
big_0000266203-article2

Брюксел предлага да се свие потреблението на ток, особено в пиковите часове и да бъдем „солидарни“ в лишенията

септември 14, 2022
урсулаshutterstock_1447404317-1300x731-1

Фон дер Лайен: С нашата солидарност Путин ще се провали, Украйна и Европа ще победят

септември 14, 2022
dush

Нидерландия ограничава времето за къпане до 5 минути, властите раздават таймери на населението

септември 12, 2022
reuters

„Вашингтон пост“: САЩ ще спечелят от рецесия в Европа, причинена от намаляването на руския газ

септември 12, 2022