Политика

Овчаров за изгонените руски дипломати: За никакъв шпионаж не става дума, използват ни като пушечно месо

Овчаров за изгонените руски дипломати: За никакъв шпионаж не става дума, използват ни като пушечно месо

 

rumen-ovcharov

 

В казуса с изгонените руски дипломати не става дума за шпионаж. Става дума за това, че България е използвана като опитно зайче и пушечно месо. С тези думи бившият енергиен министър и едно от емблематичните лица в БСП Румен Овчаров коментира в предаването „Карай направо“ ескалацията на напрежението по оста София – Москва.

 

 

По думите на Овчаров не става дума за никакъв шпионаж. „Става дума за поредното използване на България като опитно зайче или като пушечно месо. Така, както на 27 април бяхме използвани като пушечно зайче, за да видят останалите държави, какво ще се случи, ако България спре да плаща руския газ така – както искаше Русия, за да може да се ориентират останалите държави. Ние направихме експеримент. Отстреляха ни”.

 

 

„Никоя от големите сили не ни брои. Нашият управляващ елит до такава степен е клекнал, че вече за трети път в рамките на три месеца предава националните ни интереси. Първият беше с договора за газа с „Газпром”. Сега освен, че нямаме договор за газ за цялата зима, което се случва за пръв път от 1998 година, когато пак бяхме в едно такова състояние”, категоричен е той.

 

 

Според него Лондон и Вашингтон се опитват да намалят присъствието на руснаци в дипломатическите мисии в Европа. „Има едно неписано правило – петте постоянни членки на Съвета за сигурност имат малко по-големи представителства“, заяви Овчаров.

 

 

„Не мисля, че изгонването на 70 дипломати на един от постоянните пет членове на Съвета за сигурност е нещо дребничко, което можем да пропуснем покрай себе си. Вие вярвате ли, че може да са работили срещу националния ни интерес? Това е толкова смешно, че не си струва и да го обсъждаме. Разбрахте ли каква е бройката на руските дипломати в България? Министърката отговорила – 32-ма. Плюс още 8 в консулствата – 40”, посочи той.

 

 

И допълни: „Ние гоним 70 души. Месец преди това г-жа министърката на външните работи обявява, че в България има 40 български дипломати. По думите на г-жа Елена Поптодорова – са останали още 40. Извинявайте, как става тази работа? Питате ме никой ли не работи срещу интересите на България. Половината от останалите са чистачки, фризьорки, секретарки, шофьори. Защо не ги хванем и не ги арестуваме – те нямат дипломатически статут. Какво пречи да ги вкараме в българския съд? Очевидно нямаме

 

доказателства”.

Политика

More in Политика

d5611ce9a3f44deb87536a3cfb0d1966

Скандал! „Възраждане“ показа тайния план на правителството за въвеждане на еврото / ВИДЕО

септември 19, 2022
big_ce244217130c4200a2b3443b5983fa08

Министър Христов: Получихме отговор от „Газпром“

септември 18, 2022
72be5e9f0ba657b62df39c5fdb6c3dc7

България не отстъпи пред Северна Македония за цената на тока

септември 18, 2022
1010x570

Кирил Петков: Ако не съберем мнозинство с БСП и ДБ отиваме на нови избори

септември 17, 2022
slujebniat-kabinet-uvolni-i-tasko-ermenkov--1

Служебният кабинет уволни и Таско Ерменков

септември 17, 2022
phpbxpn5y_559x345

Пендаровски: Няма опасност да станем българи

септември 17, 2022