Русия

Сергей Шойгу обяви докога ще продължи специалната военна операция

Сергей Шойгу обяви докога ще продължи специалната военна операция

Сергей_Шойгу_4705898825285547954_1783646408938120235_big

 

 

 

„Специалната военна операция ще продължи до пълното изпълнение на задачите, поставени от върховния главнокомандващ. Това посочва тази сутрин министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу в конферентен разговор в Министерство на отбраната, предават световните агенции, без да стават ясни точните събеседници.

 

 

Ден след обявяването на победа в Лисичанск и след като президентът Владимир Путин едновременно поиска да се даде почивка на силите в ЛНР и зададе задача за продължаване на операцията по зададените цели в останалите направления.

Шойгу отговаря на въпроса за наборните военнослужещи и за пореден път утвърждава, че наборници не се изпращат в зоната на „специалната военна операция“.

 

 

Припомняме, че от началото на войната, която започва в Украйна обявените цели неведнъж се колебаят – от пълна „денацификация“ до „освобождаване“ на двете сепаратистки републики ЛНР и ДНР и/или евентуално прокарване на сухопътен коридор до Крим.

 

 

 

В момента под най-силен натиск се намира Славянск, а руската армия продължава настъплението си източно от Бахмут в Донецка област. Руските войски укрепват контрола си върху завзетата територия край Северодонецк и Лисичанск. Според кмета на Северодонецк руската армия се опитва да замени местните власти със своя администрация.

 

 

 

Осигуряването на мирен живот в контролираните от Русия територии ще продължи, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу и уверява, че руските войски оказват всестранна подкрепа на населението на освободените градове.

 

 

 

Шойгу подчерта, че днес основните приоритети на руските въоръжени сили – опазването на живота и здравето на подчинените им военнослужещи и премахването на заплахите за сигурността на цивилното население. Той също така припомни, че руските въоръжени сили заедно с частите на народната милиция на Донецката и Луганската народна република продължават специалната военна операция. Луганската народна република е напълно освободена. Само през последните две седмици 670 кв. км от територията на страната бяха взети под контрол.

 

 

 

По данни на руското МО Украйна вече е получила над 28 000 тона военни доставки от западни страни. „Колективният Запад иска да удължи конфликта в Украйна, затова продължава да извършва мащабни доставки на оръжие за Киев.“ Но Шойгу посочва и че част от оръжията вече се разпространяват на черния пазар и в региона на Близкия изток.

 

Блиц

Русия

More in Русия

шойгу

Шойгу: Ще бъдат повикани около 300 000 войници на бойното поле, студентите няма да са сред тях

септември 21, 2022
путинbig_331

Путин обяви частична военна мобилизация в Русия

септември 21, 2022
медведев1551686632

Медведев: Референдумите в Донбас трябва да бъдат проведени, териториите – присъединени към Русия

септември 20, 2022
83ae756ebabf41b681aeef08474f48c1

Роснефт заплаши да спре доставките на петрол по тръбопровода „Дружба“ след конфискацията на клоновете й в Германия

септември 16, 2022
rusia-predupredi-sasht-da-ne-dostava-raketi-s-dalechen-obseg-na-kiev-1

Русия отново предупреди САЩ: Това е „червена линия“, ще станете страна в конфликта!

септември 15, 2022
386820

Основният опонент на Путин застана редом до него за войната в Украйна, зове за единство и всеобща мобилизация

септември 13, 2022