Политика

Бившите партньори за номинацията на Василев: БСП ще преговарят, ДБ ще решат, ИТН са против

Бившите партньори за номинацията на Василев: БСП ще преговарят, ДБ ще решат, ИТН са против

 

phpigyqp1_559x345

 

 

БСП се връщат на масата за преговори, „Демократична България“ ще решат дали подкрепят кандидатурата на Асен Василев за премиер, а от „Има такъв народ“ са на мнение, че Василев е „много лошо предложение“. Това стана ясно от реакциите на политическите лидери в парламента, след като Кирил Петков обяви, че настоящият вицепремиер и финансов министър ще бъде номиниран за премиер със следващия мандат.

 

 

Лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова заяви, че тъй като условието им бе Кирил Петков да не бъде номиниран отново за премиерския пост, те ще се върнат на масата за преговори с „Продължаваме промяната“.

 

 

Тя каза, че е очевидно, че с ПП и „Демократична България“ имат различни гледни точки, но това, което всички искат, е да променят политическия модел в България. Според Нинова, за да има стабилност, трябва да има обединение.

 

 

Корнелия Нинова обаче заяви, че управленската програма, предложена от Кирил Петков, „не е достатъчна“. От БСП настояват за повече реформи в социалната сфера, здравеопазването и образованието.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че номинацията на вицепремиера в оставка Асен Василев за премиер не е обсъдена с тях и че предстои да вземат решение дали ще подкрепят неговата кандидатура.

„За нас стои въпросът каква ще бъде коалиционната конструкция, която предлагат, и в какъв формат ще търсят подкрепа. Дали правителство на малцинството, как ще изглежда това управление“, каза той.

 

 

Христо Иванов подчерта, че досега е имало сериозен проблем във взимането на решения и комуникацията вътре в коалицията и това е било основна причина за нейния разпад. Съпредседателят на ДБ каза, че през следващата седмица всичко това ще се обсъди и че е важно страната да не бъда тласкана към поредни избори.

 

 

 

 

Той определи приоритетите в 6-месечната програма, обявена днес от Петков, като релевантни.

 

 

 

Лидерът на групата на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов е на мнение, че Асен Василев е „много лошо предложение“. Той заяви, че ИТН са напуснали коалицията заради поведението на ПП и че номинацията на Василев е „рокада и имитация на дейност“.

 

 

 

Тошко Йорданов не е оптимист по отношение на преговорите за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. „Шансът за успешни преговори е минимален“, заяви той.

 

 

От ИТН ще отидат на разговори с ПП ако бъдат поканени, за да спазят стандартната процедура, каза още Йорданов.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024