Политика

БСП предлага Асен Василев за премиер и законодателна програма за 6 месеца

БСП предлага Асен Василев за премиер и законодателна програма за 6 месеца

мандатphpjd7awt_559x345

 

 

Законодателна програма от 79 точки за 6 месеца и Асен Василев като кандидат-премиер, е вариантът, който  лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи на Националния съвет,  който в момента се провежда на „Позитано“ 20, пише Епицентър. бг.

 

Предложението на Нинова получи одобрението на  членовете на  Националния съвет.

 

Предлагам нетрадиционно решение, но принципно и показващо отговорност към държавата,  в началото на днешното заседание на НС на БСП председателят на партията Корнелия Нинова.

 

 

Тя обяви законодателна програма, която е разположена времево в следващите 6 месеца и по думите й гарантира социална и енергийна сигурност на държавата.

 

 

 

Нинова предложи тази програма да бъде внесена от депутатите на БСП и това да послужи като тест за другите парламентарни групи.

 

 

 

Ако тази програма мине, на следващия ден внасяме Асен Василев за министър-председател. Ако програмата не мине, връщаме празен мандат”, каза още Нинова.

 

 

 

„Това е принципно, това е отговорно, това е чисто, няма задкулисие, има само институционалност, всичко се разиграва пред очите на хората, в Народното събрание и зависи от отговорността на народните представители“, смята председателят на БСП.

 

 

 

„Труд“ разпространи запис от изказването на Корнелия Нинова на  заседанието на Националния съвет на БСП.

 

 

 

„Предлагаме нашите депутати, като изразител на партията мандатоносител, да я внесат (законодателната програма, бел. ред.) в парламента с проект за решение за одобрение. И това да бъде тестът има ли в България мнозинство, което иска стабилност за държавата и сигурност за хората. Това да бъде институционален тест, не да ходим по кьошетата и да говорим с този и с онзи – ще подкрепиш ли, за какво, защо“, става ясно от думите на Нинова пред пленума.

 

 

 

Законодателната програма, която Нинова предлага, всъщност е програмата на кабинета „Василев“ от първия проучвателен мандат на ПП, който не се реализира, поради липса на подкрепа, научи още Епицентър. бг.

 

 

 

В програмата са включени: избор на председател на Народното събрание до края на юли и избор на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ до 15 август. Тя визира и окончателно приемане на законите за съдебната власт и закона за КПКОНПИ.

 

 

Програмата е с краен срок до края на годината и включва както приемането на държавния бюджет за догодина, така и попълване на всички постове, за които НС има избор.

 

В програмата освен таймлайн за приемане на различни нормативни актове са предвидени и срокове за избор на членове на някои регулаторни органи, като според уточненията трябва да бъдат излъчени от ПП, ДБ или БСП.

 

Според плана на БСП, ако се състави кабинет, до края на септември трябва да бъде номиниран нов управител на БНБ, както и да бъдат попълнени овакантените места в КЗК и КФН.

 

В сектор правосъдие е записано, че трябва да се проведе избор на нови членове на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към ВСС, чиито предстои да изтекат през 2022 г.

Предлага се и въвеждането на единен държавен изпит за придобиване на юридическа квалификация, както и намаляване на нотариалните такси.

 

До края на септември пък според програмата на трите партии трябва да бъдат приети промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и НПК. С тях се цели постигането на промени в досъдебното производство, за да бъде достигната по-голяма ефективност; създаване на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и на търсене на отговорност в случай на престъпление от главния прокурор съгласно изискванията на осъдителните решения срещу България.

 

В енергетиката се предвижда ускоряване на изграждането на нови ядрени мощности и преминаване на АЕЦ „Козлодуй“ на ядрено гориво, което не идва от Русия, както и гарантиране на сигурността на газовите доставки, включително чрез диверсификация и подписването на дългосрочни договори.

 

В инфраструктурата е записано довършване на магистрала „Струма“ чрез най-добро решение без загуба на европейски средства, подписване на споразумение с Румъния за проектирането и изграждането на 5 моста над Дунав, възлагане на проектирането на тунели при Петрохан и Прохода на Републиката, възлагане за довършването на проектирането на автомагистрала „Хемус“ и продължението на „Черно море“.

 

В отделен текст е записано, че ще продължи оперативната работа по техническата подготовка за приемане на еврото на 1 януари 2024 г. Ще бъде изготвен анализ на последствията от въвеждането на еврото, който да е основа на мащабна разяснителна кампания. Приоритет ще бъде и работата по присъединяването на България към Шенгенското пространство.

 

Според разписаните текстове от септември до края на ноември трябва да бъдат приети 21 законодателни промени, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, които ще дадат възможност България да започне усвояването на второто плащане от 13 милиарда лева безвъзмездни средства от Европа.

 

Източници на Епицентър. бг коментират, че дискусията в залата е особено оживена.

 

БСП трябва да обяви курс към предсрочни избори и своята визия за възхода на България, заяви преди пленума бившият министър и ексдепутат Петър Мутафчиев. Повечето възможности и за третия мандат са изчерпани, убеден е той, но очаква анализа на ръководството. Имаше две цели – избор на председатели на КПКОНПИ и КЕВР, да се надяваме, че ще успеят за седмица, коментира Мутафчиев.

Нямаме особен избор, след като е ясно, че няма нагласа за съставяне на правителство в този парламент, така че най-вероятно ще се отиде на избори, въпросът е кога, коментира шефът на БСП в София Иван Таков.

 

Според него няма смисъл прекалено дълго да се държи мандатът. Той трябва да бъде върнат в момента, в който се разбере дали ще има правителство или не – като реализиран или не. В петък е възможен ден, след като Изпълнителното бюро е преценило така, каза Таков.
Като почти нулеви определи шансовете да бъде съставено правителство министърът на труда и социалната политика в оставка Георги Гьоков преди началото на заседанието на Изпълнителното бюро на БСП вчера.
Смятам, че моментът е много сериозен, за да интерпретираме каквито и да било събития или желания на когото и да било, посочи той.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024