Европа

Бумерангът от спирането на руския газ: Германия е пред режим на топлата вода и масови фалити

Бумерангът от спирането на руския газ: Германия е пред режим на топлата вода и масови фалити

 

хабек images

 

 

 

Германия се подготвя за пълно спиране на руските газови доставки. Министърът на икономиката Роберт Хабек обяви, че става дума за икономическа война, и предупреди, че заради липсата на газ е възможно да се стигне до режим на топлата вода.

 

 

Към министъра на икономиката се присъедини и президентът на Германската федерална мрежова агенция Клаус Мюлер – той предупреди днес, че последствията от спирането на газа от Русия скоро ще бъдат усетени и от крайния потребител.

Германия се приближава към контролирано потребление на природен газ

 

 

 

Германия обмисля национализация на своята част от „Северен поток 2“
В момента, в който налягането в газовата мрежа в някой регион падне под допустимото, ще спрат да работят десетки хиляди газови централи, предупреди той. Тогава централите трябва да се пуснат отново ръчно и ще отнеме много време, докато подаването на газа се възстанови.

 
За да не се стига до такъв сценарий, ще се наложи да се намали първо подаването на газ към индустриалните обекти – така ще се гарантира поне за известен период отоплението на частните домакинства.
 

 

В Германия има 43 милиона жилища и половината от тях се отопляват на газ. Въпреки това може да се стигне до режим на топлата вода например.

 

 

 
Затова е много важно да се напълнят всички газохранилища, а доставките на газ от Белгия, Нидерландия, Норвегия ще облекчат положението, посочва Мюлер.

 
Същевременно в традиционното си лятно интервю, дадено днес за обществената телевизия ARD, канцлерът Олаф Шолц предупреди, че покачващите се цени на енергията са като буре с барут за социалната сфера в Германия.

 

 

 

Най-големите германски индустрии могат да се окажат пред колапс заради намаляването на доставките на руски природен газ, предупреди висшият синдикален представител на страната преди кризисните преговори с канцлера Олаф Шолц, които започват в понеделник, съобщава Bloomberg.
 

 

„Заради прекъсванията на доставките на природен газ цели отрасли са застрашени от траен колапс: алуминий, стъкло, химическа промишленост“, заяви Ясмин Фахими, ръководител на Германската федерация на профсъюзите (DGB), в интервю за вестник Bild am Sonntag. „Подобен срив би имал огромни последици за цялата икономика и работните места в Германия“.
 

Според нея енергийната криза вече води до рекордно висока инфлация. Фахими призовава за въвеждане на таван на цените на енергията за домакинствата. Нарастващите разходи за емисии на Co2 означават допълнителна тежест за домакинствата и фирмите, добави Фахими. Според нея кризата може да доведе до социални и трудови вълнения.

 
Министърът на икономиката Роберт Хабек заяви в събота, че правителството работи по начини за справяне с нарастващите разходи, пред които са изправени както комуналните дружества, така и техните клиенти, без да дава подробности. По-рано той предупреди, че ограничаването на доставките на руски газ рискува да доведе до по-дълбоки сътресения, като сравни ситуацията с ролята на Lehman Brothers за предизвикването на финансовата криза през 2008 г.

 
Германия трябва да се подготви за по-дълбоки съкращения на доставките на руски газ, тъй като президентът Владимир Путин преследва съзнателна стратегия за повишаване на цените, за да подкопае европейското единство, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.
 

 

„Не става въпрос за хаотични решения, а за икономическа война, напълно рационална и много ясна“, заяви Хабек, заместник-канцлер в правителството на Олаф Шолц, в събота в рамките на дискусия. „След едно намаление от 60 процента логично следва следващото.“
 

 

Германските лидери засилват предупрежденията за предстоящи сътресения и недостиг на природен газ в най-голямата икономика в Европа, която разчита на Русия за около една трета от енергията си. Путин постепенно намали доставките, след като европейските страни наложиха санкции в отговор на руската инвазия в Украйна.
 

Германските комунални услуги са изложени на риск от каскадни аварии, което може да наложи активиране на правна клауза, която би им позволила да прехвърлят увеличенията на цените извън договорните ангажименти, каза Хабек.
 

 

Хабек заяви, че би било „логична стъпка“ да се подкрепи политическото решение за намаляване на зависимостта от руски въглища чрез включване на руско ембарго за внос на въглища в пакета от санкции на Европейския съюз „в някакъв момент“.
 

 

Германия засега се въздържа от задействане на мярката, тъй като това би довело до „незабавна ценова експлозия“ за потребителите, каза той на събитие, организирано от седмичника Die Zeit. Правителството работи по алтернатива, каза той, без да уточнява.
 

„Ако една компания фалира или други компании фалират, това е като ефект на доминото, който много бързо ще доведе до дълбока рецесия“, каза той.
 

 

Европейските енергийни компании са изправени пред затруднения, след като по-рано този месец Русия ограничи потоците по ключова газова връзка, принуждавайки комуналните услуги да купуват гориво на спот пазара на по-високи цени. Високите цени на електроенергията все повече карат германските заводи и предприятия да ограничават търсенето, а правителството активира втория етап от триетапен план за извънредни ситуации с газ.
 

 

Русия е намалила доставките по „Северен поток“ с 60 %, а този месец е планирано пълното спиране на газопровода за профилактика. Германия изрази съмнения, че „Северен поток“ ще възобнови доставките след това.
 

Целта на Русия е да поддържа високи цени на енергията и да „разруши единството и солидарността на страната“, заяви Хабек.
 

Правителството на Германия и енергийният гигант Uniper SE обсъждат мерки за стабилизиране. Министърът на финансите Кристиан Линднер заяви, че всяка допълнителна държавна помощ ще бъде под формата на кредитна гаранция.
 

 

Ако се стигне до нормиране на газа, това ще представлява предизвикателство, тъй като мрежата често не е разделена на битови и търговски клиенти, каза Хабек.

 
Ако една фабрика е свързана с газовата мрежа и цяла част от града е свързана с нея, то тази фабрика не може да бъде изключена от мрежата.

„Тогава вероятно това ще бъде регулирано за сметка на фабриките, които не са свързани към смесена мрежа“, каза Хабек

 

Епицентър

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024