Политика

Василев върна празна папка на Радев, ПП няма да прави кабинет (ВИДЕО)

Василев върна празна папка на Радев, ПП няма да прави кабинет (ВИДЕО)

 

95f108917c6733060a1dd662d6027a24

 

 

Кандидатът за премиер на „Продължаваме Промяната” Асен Василев се срещна с президента Румен Радев, за да върне неизпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

 

„Г-н президент, за съжаление, не успяхме да съберем достатъчно подкрепа, за да изпълним политиките, което едно евентуално правителство би искало да може да направи. Така че връщаме мандата неизпълнен”, обяви пред държавния глава Асен Василев.

 

„Преди една година гражданите повярваха, че България може да се управлява по друг начин. Оттегленият кредит на доверие от кабинета не трябва да изчерпва обществените усилия за изграждането на прозрачно и отговорно към гражданите управление. Вярвам, че мисията да променим страната ни е историческа и колкото да е трудна, българите ще го постигнем”, отбеляза Радев.

 

Държавният глава благодари на онези, които са работили с мисъл за родината, за които понятието стои над всички други ценности и съображения. „Дълбоко вярвам, че институциите могат да постигат резултати, ако осъзнатият национален интерес е на първо място”, добави Радев.

 

Президентът очаква от правителството да разработи и подготви за внасяне в парламента законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. „За да не продължава България да губи време и средства”, апелира той.

 

 

Вярвам, че мисията е историческа. Вярвам, че институциите могат да работят в национален интерес, а България продължава да губи време и средства. Следващата седмица ще обявя кога ще връча мандата на втората парламентарна група. Очаквам това време да бъде оползотворено в полза на България. Това заяви президентът, след като получи мандата неизпълнен. 

 

Миналия петък, държавният глава връчи важния документ на „Продължаваме промяната“, които тогава увериха, че ще направят всичко възможно да съставят кабинет.

До последния момент, ПП настоятелно търсиха 121 депутати, които да ги подкрепят за ново правителство. Те обаче не успяха да намерят достатъчно хора и по-рано обясниха на брифинг, че ще върнат празна папка на президента.

 

Следващият мандат ще бъде връчен на втората политическа сила – ГЕРБ. Хората на Бойко Борисов обаче вече няколко пъти заявиха, че веднага ще върнат мандата, защото нямат никакво намерение да правят кабинет в този парламент.

 

ДБ обаче увериха, че имат готовност да направят експертен кабинет с малко политици, в случай, че президентът връчи на тях третия мандат.

Снимки: Агнес Методиева

Лупа бг

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024