Здраве

Вижте новите противоепидемични мерки в София от утре (ДОКУМЕНТ)

Вижте новите противоепидемични мерки в София от утре (ДОКУМЕНТ)

маски1-410

 

 

Столичната Регионална здравна инспекция издаде заповедта за противоепидемичните мерки в София. Те влизат в сила от тази нощ.

 

 

Въвежда се задължителното носене на маски, спазване на физическа дистанция и въвеждането на дистанционна работа там, където е възможно това.

 

 

 

От 19 юли, вторник, се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на област София-град за срок от 30 дни. Това гласи заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ). Мерките предвиждат задължително носене на защитна маска за лице в:

 

 

  • лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ;
  • Център за спешна медицинска помощ;
  • Столична регионална здравна инспекция; специализираните институции за предоставяне на социални услуги, аптеки, оптики

 

Провеждане на засилен сутрешен филтър в детски заведения за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болест, всекидневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване, са също сред мерките, разписани в заповедта.

 

 

 

В нея се посочва, че противоепидемичните мерки могат да бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област София-град.

 

 

По-рано днес от МЗ обявиха, че 9 области в страната са на етап 1 според Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Всички останали са на етап 0. Това стана ясно по време на заседание на ведомствения пандемичен комитет в Министерството на здравеопазването, чийто председател е зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев.

 

 

 

 

Миналата седмица главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че се въвеждат първите и най-леки противоепидемични мерки в областите, които са в Етап 1 – носене на маски в здравните, лечебни и социални заведения и дистанционна работа там, където е възможно. Те трябваше да влязат в сила още от днес, но до момента нямаше издадена заповед за София или друг рисков регион.

 

 

„Към момента в интензивни отделения в болниците в страната са настанени 33-ма пациенти с COVID-19. Епидемичната обстановка на този етап остава спокойна“, посочи зам.-министър д-р Грибнев. Най-засегнати от новата вълна са възрастните хора, като в няколко социални домове в страната са регистрирани огнища на коронавирус.

 

 

 

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести 14-дневната заболяемост от COVID-19 в страната към 17 юли е 165 на 100 хил. души, съобщават още от здравното министерство. Към 18-и юли числото е 167,31 на 100 хиляди души, показва справка на DarikNews.bg в системата на здравните власти.

 

 

Актуализираният Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19(link is external), който МС прие с решение от 14 юли 2022 г.,определи пет етапа на заболяемост, според които ще бъдат предприемани противоепидемични мерки по региони. Маските в магазините ще се върнат на етап 2.

Здраве

More in Здраве

Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023