Политика

В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос

В Гърция се молят: Дано не заприличаме на България, пълен хаос

 

petkovi

 

Нашата съседка България тъне в безкрайна политическа криза, от която изходът съвсем не е ясен. Преди броени дни прозападното коалиционно правителство на Кирил Петков се срина, отнасяйки със себе си визията му за реформи и разправа с корупцията, а той публично заяви, че е бил свален от мафията и руснаците, които използват достъпа си до властта, пише вестник Катимерини, цитиран от БГНЕС.

 

 

Изглежда, че страната отива към избори за четвърти път в рамките на една година, най-вероятно през есента, когато те може да съвпаднат с нашите собствени национални избори. Независимо дали ще съвпаднат или не, изборите в България и Гърция ще имат една обща черта: ще се проведат по системата на пропорционалното представителство.

 

 

Опитът на България трябва да ни плаши. Североизточната ни съседка върви без лидер в момент, когато в региона се вихрят политически бури, изискващи силни ръце начело. Системата на пропорционално представителство в България разпределя местата в парламента по такъв начин, че не може да се формира стабилно парламентарно мнозинство и може да се създаде само сглобена управляваща коалиция, обикновено чрез взаимни отстъпки.

 

 

Под натиска да се състави правителство, за да може най-бедната държава – членка на Европейския съюз да получава европейски средства, за да не гладува, и след безмилостни пазарлъци четири партии първоначално намериха общ език и се съгласиха да съставят коалиция. Но с появата на първите тъмни облаци на хоризонта администрацията потъна.

 

 

Всеки от партньорите имаше свой собствен дневен ред и зависимости от икономически и геополитически центрове, които, когато почувстваха, че интересите им са застрашени, свалиха правителството.

 

 

В този случай това беше телевизионният водещ и популярен певец Слави Трифонов, който напусна коалицията под предлог за някакъв „национален проблем“ на управляващата коалиция. Можеше да бъде и някой друг, по някаква друга причина.

 

 

 

Въпросът е, че България плаща цената на пропорционалната система, която улеснява политическата фрагментация и не позволява, при липса на консенсусна политическа култура, формирането на силни правителства. Междувременно се обсъжда предложение за преминаване към система на засилено пропорционално представителство с бонус места за партията, спечелила най-много гласове, подобно на предишната гръцка система.

 

 

В Гърция ще се отправим към урните с пропорционално представителство, като се молим да не се окажем в хаос, подобен на този в България. Освен това опитът от прилагането на пропорционалната избирателна система в нашите избори за местна власт, където избраните съвети не могат да вземат никакви решения, трябва да ни отвори очите.

 

БГНЕС

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024