ОБЩЕСТВО

Затваря и руското училище към посолството – заради изгонените от страната учители!

Затваря и руското училище към посолството – заради изгонените от страната учители!

orig

 

 

И руското училище към посолството на РФ затваря засега, стана ясно след изгонването на дипломати и технически персонал, общо 70, по разпореждане на българския премиер в оставка Кирил Петков. Наред с дипломатите, от страната бяха изгонени шофьори, готвачи, технически персонал, както и учители, които преподаваха в училището. В него се обучават не само русначета, но и българчета.

 

От името на родителите и учениците, които учат там, председателят на АБВ Румен Петков призова руската посланичка Елеонора Митрофанова да бъде запазено руското училище към посолството. Той отправи молбата по време на среща с нея в посолството.

 

 

В създалата се ситуация обаче, след действията на българските власти, учителският състав е сведен до минимум, което прави невъзможно запазването на училището във вида, в който е, информира посланик Митрофанова.

 

 

Тя увери, че при промяна на обстановката и отношенията между нашите държави, това ще бъде сред първите въпроси, които ще намерят благоприятно решение, съобщи самият Петков до медиите.

 

 

Лидерът на АБВ подчерта необходимостта от търсене на диалог и убеждението на АБВ, че той трябва да започне по инициатива на българското правителство за изход от кризата в междудържавните отношения. Петков е категоричен, че новото българско правителство трябва да стартира по най-бързия начин преговорите с „Газпром експорт“ за гарантиране газовата сигурност на страната. Приоритет е и запазването на туристопотока, което означава с усилията и разбирането на българската страна да бъдат гарантирани възможностите дипломатическите представителства (консулските служби в България и Русия) да работят достатъчно интензивно за издаване на визи за туристи, защото за нас Русия е изключително сериозен туристически пазар.

 

 

 

Междувременно градската организация на БСП отправи апел към ръководството на партията да включи като условие в преговорите нормализирането на отношенията с Москва.

 

 

 

„Съгласието на БСП да участва отново в коалиционно управление с партия „Продължаваме промяната“, без ясно поставено условие за намиране на пътища за подобряване на отношенията с Руската федерация, е в пълно противоречие с настроенията на членовете и симпатизантите на Партията“, посочват в позиция столичните социалисти. „Членовете на Градския съвет на БСП – София, настояваме ръководството на партията и на парламентарната група да предприемат решителни и категорични действия за спиране на конфронтационния публичен дебат по отношение на Русия, както и да бъде изразена официална готовност за конструктивно и перспективно развитие на българо-руските отношения“, се посочва в позицията на Градския съвет на БСП в столицата.

 

 

 

„Подкрепяме и предприетите действия от парламентарната група на „БСП за България“ за отмяна на нотата за изгонване на 70 дипломати и служители от посолството на Руската федерация. Но това вече не е достатъчно“, констатират столичните социалисти.

„България, като страна, в която по-голямата част от гражданите са с непроменени позитивни нагласи към Русия дори сега, по време на военния конфликт в Украйна, трябва да има и активна роля в търсенето на пътя към мира и сигурността, както в Черноморския регион, така и в общоевропейски мащаб. Всяко друго решение е предателство спрямо каузата на българските социалисти за България – държава на мира, народовластието и социалната справедливост“, напомнят от БСП-София на лидерката на столетницата Корнелия Нинова.

 

Дир бг

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
big_2333

Само на 14 години си отиде слънцето ни Мария, съобщиха от английската гимназия в Бургас

април 21, 2024