Политика

Кремъл отговори на искането на Митрофанова за закриване на руското посолство в България

Кремъл отговори на искането на Митрофанова за закриване на руското посолство в България

 

big_big_big_big_big_big_21f5d49

 

 

 

Въпросът за евентуалното закриване на руското посолство в България ще се решава от руското външно министерство, каза прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков.

 

 
Ще бъде разгледано и, ако е необходимо, ще бъде докладвано на президента“, цитира думите му РИА Новости, предаде Евроком.

 

 

 

Премиерът на България Кирил Петков обяви по-рано експулсирането на 70 руски дипломати, за които се твърди, че са работили за службите за сигурност, криейки се зад дипломатически имунитет. Руското външно министерство отбеляза, че Москва „ще даде подходящ отговор“ на неприятелските действия на София.

 

 

Руският посланик Елеонора Митрофанова да изтегли нотата, с която дава ултиматум на българското правителството да не експулсира дипломати, защото в противен случай ще затвори посолството. За това пък е помолило Министерството ни на срещата с Митрофанова по-рано днес. 

 

 

Както по-рано стана ясно, посланичката беше в МВнР към 12,30 ч. В официалното си съобщение до медиите от ведомството подчертават, че министър Теодора Генчовска е изразила българската позиция, посочена в писмо на началника на кабинета на премиера Лена Бориславова. Че такова писмо е изпратено във МВнР стана ясно още късно вечерта снощи.

 

 

Ето цялото съобщение на МВнР:

 

 

По искане на руската страна днес, 1 юли 2022г., преди обяд в Министерството на външните работи бе проведена среща между министъра на външните работи г-жа Теодора Генчовска и извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация г-жа Елеонора Митрофанова.

 

 

 

В рамките на срещата министър Генчовска представи българската позиция, съгласно указанията, дадени в писмо № 04.06-820 от 1 юли 2022г. от началника на кабинета на премиера Петков. В рамките на срещата, съгласно горепосочените указания, бе поискано руската страна да оттегли вербалната си нота от 30 юни 2022г.

 

 

За срещата с нарочно писмо ще бъдат информирани министър-председателят, и.д. председател на Народно събрание и Администрацията на Президента.

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024