Политика

Македонският парламент одобри френското предложение. Какво следва?

Македонският парламент одобри френското предложение. Какво следва?

rsm_fr_bnt

 

 

В пленарната зала присъстваха 69 от общо 120 депутати

 

 

Македонският парламент одобри френското предложение за започване на преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз. „За“ гласуваха 68 народни представители. В пленарната зала присъстваха 69 от общо 120 депутати.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ напусна залата преди гласуването.

В подкрепа на предложението гласуваха депутатите от управляващата коалиция, но и народните представители от опозиционните албански формации. Гласуването се проведе по време на третия ден от дебатите в пленарна зала. В събота в парламента бе и посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гир.

 

 

Дискусията през последните два дни премина в напрегната атмосфера. Опозицията вдигна шум по време на изказванията на депутатите от управляващото мнозинство, имаше и словесни конфликти и взаимни обвинения между депутатите от правителството и опозицията.

 

 

Дебат по същество за Френското предложение така и не се състоя, а се превърна в една антибългарска истерия, в която депутатите от ВМРО-ДПМНЕ и Левицата говореха за български фашисти, българизация, асимилация, апартейд и дори… стерилизация.

Преди започване на дебатите в македонския парламент открити писма с призив да се приеме Френското предложение отправиха президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, еврокомисарят по външна политика Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

 

 

 

В края на юни българският парламент с огромно мнозинство подкрепи френското предложение и призова властите в Скопие също да го приемат.

 

 

Какво следва?

 

 

 

Оттук нататък София и Скопие трябва да подпишат двустранен Протокол по чл. 12 от Договора за приятелство и добросъседство с конкретни мерки и срокове за изпълнение на договореностите по историческите въпроси между двете страни, мерки срещу говора на омразата и др. Протоколът ще бъде част от Преговорната рамка чрез директна препратка и от неговото изпълнение ще зависи прогреса на Скопие в преговорите. Ще бъдат свикани две междуправителствени конференции – една политическа и втора, която ще бъде същинското начало на преговори. Между двете Скопие трябва да промени Конституцията си и да впише българите наравно с останалите части от народи.

 

 

 

Източник: NOVA TV

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024