Политика

Митрофанова след среща в МВнР: Поставям пред Путин въпроса за закриване на посолството в България

Митрофанова след среща в МВнР: Поставям пред Путин въпроса за закриване на посолството в България

1649950110

 

 

Посланикът на Русия Елеонора Митрофанова заяви, че поставя пред ръководството на страната въпроса за закриването на посолството й в България.

 

 

Това стана след разговор на дипломата в българското външно министерство. По непотвърдена информация тя е провела среща с външния министър Теодора Генчовска.

 

 

Митрофанова написа във Фейсбук почти веднага, след като излезе от МВнР следното:

 

„Уважаеми граждани на България,
За съжаление, нашето обръщане към Министерството на външните работи на Република България беше игнорирано. Във връзка с това възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва.
Отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков.
ЕЛЕОНОРА МИТРОФАНОВА“

 

Елеонора Митрофанова дойде в 12 ч в сградата на Министерството на външните работи и я напусна малко след 12:30 часа.

 

В 12.00 часа изтече ултиматумът от Русия за отмяна на решението за експулсирането на 70 руски дипломати и служители на посолството.

 

 

Руският посланик заплаши, че ако правителството не отмени решението си за изгонване на 70 дипломати и служители на руското посолство у нас, тя ще се свърже с президента Путин и ще предложи скъсване на дипломатическите отношения. Още снощи Теодора Генчовска каза, че нотата е изпратена до премиера и в МВнР очаква указания.

 

 

 

„Поставихме условието и очакваме до 12 часа в петък отговор от Министерството на външните работи. Ако не последва отговор или ако той е отрицателен, ще поставя пред президента на Руската федерация въпроса за закриване на посолството. Това ще означава прекъсване на дипломатическите отношения, което е крайно нежелателно и абсолютно вредно за нашите дълги и много топли отношения”, заяви Митрофанова снощи.

 

Междувременно днес пред руското посолство са се събрали хора в подкрепа на Русия. Един от тях е Румен Петков. „Това е резултат на серия безумни действия от наша страна. При наличие на здрав разум от наша страна, може да бъде отложено влизането в действие на двете ноти и да се стигне до решение, отговарящо на българския национален интерес“, посочи той.

 

Очаквайте подробности!

 

Епицентър

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024