СВЯТ

Над 50 загинали след удар по колония с пленници от „Азов“ край Донецк. Русия и Украйна с взаимни обвинения

Над 50 загинали след удар по колония с пленници от „Азов“ край Донецк. Русия и Украйна с взаимни обвинения

rud

 

 

 

В резултат на обстрел на затворническата колония в село Еленовка до Донецк, където са настанени украински военопленници, включително защитници на „Азовстал“ в Мариупол, са загинали 53-ма души. Това съобщи сутринта представители на ДНР.

 

 

По техни данни още 75 души са ранени. След няколко часа Украйна отвърна, че обстрелът на колонията е извършен от руснаците, за да бъде обвинен Киев във военни престъпление.

 

 

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба обвини Русия в „брутално нарушаване на международното хуманитарно право и призова партньорските страни да обявят Русия за терористична държава“. Вчера американският Сенат прие декларация в тоя смисъл и препоръча на Държавния департамент да обяви Русия за държава-спонсор на тероризма.

 

 


 

Руската редакция на БиБиСи представя версиите до момента.

 

Руската версия

 

 

В сутрешната си сводка руското МО заяви, че в следствения арест в Еленовка, до Донецк, където има украински военнопленици, е нанесен удар – вероятно от американската реактивна система за залпов огън HIMARS.

„Убити се 40 и са ранени 75 пленени украинци. 8 служители в ареста са също ранени“, се казва в съобщението. Преди това същото съобщиха и от т.нар. ДНР.  След това държавният канал „Россия 24“ показа кадри, за които се твърди, че са на разрушения корпус на колонията. Вижда се пробит покрив и унищожени железни легла на два етажа. В телеграм канал се появи и видео с  обгорени тела на загинали, с откъснати крайници.

 

 

Украинската версия

Украинската страна дълго не коментираше обвиненията. После се появи изявление на Генщаба на украинската армия. Там се твърди, че руските военни са извършили целенасочен артилерийски обстрел на колонията, за да обвинят Украйна във военно престъпление, а и за да прикрият следите от мъченията на арестуваните и убийствата, които според Генщаба се извършват там.

 

 

Въоръжените сили на Украйна не обстрелват гражданска инфраструктура, още по-малко места, където има задържани лица, се казва в съобщението. Украинските военни не са извършвали артилерийски удари в района на Еленовка.

Съветникът на президента Зеленски Михайло Подоляк написа в „Телеграм“ канала си, че става дума за „внимателно планиран удар по колонията“ и че това е „планирана и организирана акция“.

 

 

 

Украинските военни не коментират броя на загиналите. Малко преди това „Украинска правда“, позовавайки се на източник от разузнаването, написа, че нападението на колонията е дело на руснаци. Друг източник казва, че няколко дни преди удара украинските пленници са преместени именно в тази барака, която е ударена рано тази сутрин.

 

 

 

„Това беше бараката с  бойците на „Азов“. Преместиха ги там няколко дни преди обстрела. Не разбрахме защо“, казва източникът. Подоляк потвърждава тази версия: „Знаехме, че са преместени. Това е класическа, цинична и обмислена в детайли false flag operation (операция под чужд флаг). Украинската страна твърди, че няма ранени служители на ареста и че са били специално преместени от бараката преди обстрела. Косвено това се потвърждава и от твърденията на омбудсманката на лишените от свобода в т.нар. ДНР, която твърди, че няма пострадали служители.

 

 

 

Защитниците на „Азов“

За спасителната операция на военните от Азовстал украинският Генщаб съобщи на 17 май. Тогава 53-ма бойци с тежки наранявания бяха закарани в болницата в Новоазовск, а 211 – в Еленовка, управлявано от руските сили. Тогава Генщабът каза, че азовци ще бъдат върнати в Украйна след размяна. А проруските сили съобщиха, че готвят трибунал срещу защитниците на „Азовстал“.

 

 

 

Съпругата на командира на полка „Азов“ Денис Прокопенко твърдеше, че азовци ги държат в приемливи битови условия след контролиран телефонен разговор с мъжа й. Тогава той съобщава, че повечето ранени азовци са в колонията в Еленовка, която е на 20 км от Донецк.

 

 

 

Колонията в Еленовка 

От началото на войната в Еленовка бе организиран „филтрационен лагер“ за украински военнопленици, включително и доброволци. Някои от освободените по-късно казаха, че колонията е на изоставена територия с няколко двуетажни сгради.

 

 

„В началото арестантите не бяха много“, разказва предприемачът от Мариупол  Евгений Малярчук. –  След това започнаха да докарват от „Азовстал“. В един момент в колонията имаше 3000 души. Храната не стигаше. Почти нямаше вода. Цялата работа в колонията я извършваха пленниците – готвене, чистене, разнасяне на вода. Тя беше т.нар. техническа вода, която не става за пиене“

 

Сега

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024