Политика

Нинова в остра реч: Парламентът да нареди на външния министър да отмени нотата за руските дипломати

Нинова в остра реч: Парламентът да нареди на външния министър да отмени нотата за руските дипломати

 

 

28ff2efae1ffb2c401739d55cd7819ae-ninova-photo

 

 

Да дадем крачка назад! Да не гоним руските дипломати!

Това заяви вицепремиерът Корнелия Нинова в пламенна реч пред парламента.

 

Тя предложи следното: 

 

1. Кирил Петков да излезе веднага и да заяви, че няма да се кандидатира за премиер.

 

2. Преди да го направи, незабавно да уволни зам. министъра, който е подписал нотата за изгонването на руските дипломати.

 

3. Президентът да уволни шефа на ДАНС, който е приел премиерът устно да му нарежда да изготвя списъци за изгонване на руски граждани.

 

4. Парламентът да вземе решение и на нареди на министъра на външните работи да отмени тази нота, с която са изгонени руските граждани. Да се направи точен преглед за колко от тези хора има доказателства, че са шпиони и да се връчи нота за тях, но останалите – да бъдат извадени от нотата за експулсиране.

 

Така ще възстановим върховенството на българското и международно права и ще въстановим справедливостта и ще преодолеем огромната пропаст, към която се движим, заяви лидерът на БСП и министър в оставка Корнелия Нинова.

 

Тя настоя това да стане в оставащите минути до изтичането на ултиматума на Москва, която заплаши със закриване на дипломатическото представителство в България и скъсване на отношенията между двете държави.

 

Нинова направи обширен преглед на ситуацията през 2018 г. след случая „Скрипал“, когато България отказа да гони руски дипломати в разрез с действията на страните от Европейския съюз. Тя подчерта, че въпреки силния натиск от страна на тогавашния вицепремиер Цветан Цветанов, тогава е бил защитен националният интерес, като подчерта, че това е станало с нейното участие като лидер на най-голямата опозиционна партия. Допълни, че е много изненадана от днешната „ястребска“ позиция на ГЕРБ в подкрепа на експулсирането.

 

 

В 12.00 часа изтича срокът, който руският посланик в София Елеонора Митрофанова даде снощи на България за оттегли нотата за изгонване на 70 дипломати и служители. Тя заплаши със закриване на посолството и скъсване на дипломатическите отношения.

 

 

 

„В последните 48 часа вместо да търсим решение за изход от кризата всички си прехвърляме горещия картоф. Съветът по национална сигурност бил информиран, но няма решение. Министрите са информирани, но няма решение. Народното събрание изслушва различни лица, но няма решение. Ако се беше стигнало до вземане на институционално решение – това е друго. Но изведнъж се оказва, че всички са били информирани, но никой не е вземал решение. Няма невинни, всички сме виновни“, заяви в парламента вицепремиерът Корнелия Нинова.

 

 

 

 

По думите ѝ днес България е изправена пред проблем, защото след 2 часа може да е пред хипотезата – скъсване на дипломатическите отношения с Русия.

 

„И, ако се спрат доставките, може да се изправим пред криза. Загубихме време в почивки, в процедури. Трябва да разискваме големия проблем“, допълни Корнелия Нинова.

 

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отсече, че премиерът в оставка Кирил Петков вече не може и да си помисля да е министър-председател. Причината за това е решението за изгонването на 70 руски дипломати.

 

 

 

„Позицията на БСП по въпроса е ясна от два дни“, припомни тя от парламентарната трибуна, след като депутатът от ДПС Йордан Цонев я призова да не подкрепя правителство като настоящето.

 

„Това правителство падна и е в оставка“, припомни тя.

 

 

Очаквайте подробности

Политика

More in Политика

ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024
елена п

Елена Поптодорова екзалтирано от САЩ: Подкрепата за Израел е споделена и непоклатима

април 14, 2024
php62c1e4_559x345

Маркет линкс: 46% са разочаровани от политическата ситуация, оценяват с 2,8 кабинета “Денков“

април 12, 2024