ОБЩЕСТВО

Отстъпката от 25 ст. на литър няма да е за всички автомобили! Ето кои ще я ползват!

Отстъпката от 25 ст. на литър няма да е за всички автомобили! Ето кои ще я ползват!

otstapkata-ot-25-st-na-litar-nama-da-e-za-vsichki-avtomobili-koi-shte-a-polzvat-pred-fakti-govori-jivodar-terziev-1

 

 

 

Очаква се от събота бензиностанциите да са готови да зареждаме гориво с 25 ст. отстъпка. Важно е да се знае, че по време на действието на тази мярка няма да важат стандартните отстъпки, които дават бензиностанциите чрез своите карти. По темата говорим с Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация. Ето какво каза той пред ФАКТИ.

 

 

– Г-н Терзиев, имаме гласувана отстъпка от 25 ст. за масовите горива от парламента. От кога ще може да се ползва на бензиностанциите?
– Законът за държавния бюджет бе обнародван на 5 юли, което определя обективното начало на предоставяне на държавната помощ от 25 ст. за литър гориво от 0:00 часа на 9 юли. Смятаме, че в утринните часове на съботния ден, а защо не и незабавно от 0:00 часа в обектите с добри търговски практики, клиентите, които отговарят на условията по закона, ще получават предвидената в мярката отстъпка от цената.

 

 

 

– Всички търговски обекти ли ще се включат, защото се заговори за пожелателно даване на отстъпката?
– Всички, които желаят, ще се включат! Казано иначе, законът дава възможност да се предоставя тази помощ, но не задължава операторите императивно. Търговецът сам преценява дали, за кои видове горива, от коя дата ще започне и колко дълго ще предоставя държавната помощ от 25 стотинки през своите обекти. Предложеният в началото текст на мярката „задължаваше“ операторите,
но предвид ефекта на кредитиране на сумата по помощта от портфейла на търговците,

при това за период от 40-50 дни, наложи съответна промяна към пожелателност. В същото време, пазарът е изключително конкурентен, борбата за клиента е голяма, така че към тази мярка, рано или късно, ще се включат повечето оператори.

 

 

 

 

– Трябва ли да питат хората дали обектът дава тази отстъпка?
Редно е да се провери дали операторът участва в мярката за подпомагане, както е редно работниците и служителите в обекта да информират клиента преди зареждане на автомобила – особено в случаите, когато не предоставят помощта. Възможно е да се получат недоразумения, особено в първите дни, и затова препоръчвам на клиентите да питат и да се информират за реда и начина на получаване на отстъпката от 25 стотинки. Повечето търговци с добри практики започнаха информационни програми към клиента, а това ще се забележи осезаемо в следващите часове.

 

 

 
– Кои превозни средства ще могат да се възползват от 25 ст. на литър за масовите горива – бензин, дизел и двата вида газ…
Това е най-важната тема и въпрос! Обектите, които ще участват в мярката за подпомагане или ще предоставят отстъпка от 25 стотинки, имат право да направя това само при зареждане на автомобили, собственост на физическо лице или с краен ползвател физическо лице (видно от малък талон – клетки С.2.1 и С3.1.), които са от категории L и М1 – това са мотори и мотопеди (в т.ч. триколки), автомобили за превоз на пътници до 8 места, но без мястото на водача. За зареждане на всички видове корпоративни автомобили, както и автомобили на физически лица, различни от L и M1, държавна помощ няма да се предоставя.

 

 

 
Относно горивата, това ще се прилага за масовите продукти: дизелово гориво, автомобилен бензин А95Н, пропан-бутан и компресиран природен газ – метан (без автомобилен бензин А98/А100). За обекти, в които се предлагат повече от един вид от посочените горива (говорим за два вида дизелово гориво и/или два вида бензин А95Н),

помощта ще се предоставя за продукта, обявен с по-евтината цена.

Важно условие за компенсацията е да е зареден стандартният резервоар на автомобила. При зареждане на странични съдове и допълнителни резервоари в автомобилите, получаване на помощ от 25 стотинки не се предвижда.

 

 

 

– Какво трябва да се представи на касата и какви данни ще влязат във фактурата?
При посещение на касите в бензиностанциите, лицата които заплащат стоката и в същото време желаят да получат помощта,

трябва да носят „малък талон“ за регистрация на превозното средство,

с което да удостоверят пред служителя на касата, че автомобилът се владее от физическо лице и е от категории L и M1. Служителите няма да проверяват и записват личните данни на собственика на автомобила, но за предоставяне на помощта ще се издава фактура – разширен касов бон, на потребител с име „Получател на компенсация за гориво по ЗДРБР“ с идентификационен номер # 0000000025. Върху така издадената фактура касиерът записва и регистрационен номер на автомобила, виден от „малък талон“ и съответстващ на автомобила, заредил горивото.

 

 

 

– Как ще са защитени личните данни на хората?
Както споменах по-горе,

личните данни не са предмет на копиране, записване или съхраняване.

единствената контрола и запис е по регистрационния номер на автомобила, който е ясно видим и от „табелите“, закрепени на самото МПС.

 

 

– Очаквате ли да се стигне до презапасяване?
Помощта ще е за 6 месеца, за почти всички видове горива, и презапасяване е излишно. Възможно е в събота и неделя да регистрираме увеличение на продажбите предвид летния сезон и така очакваното от потребителя намаление, но до извънредно посещение на бензиностанции, с цел презапасяване, не смятам, че ще се стигне!

 

 

– Как ще се движат цените на горивата в краткосрочен план?
Както се движат международните цени и курса на щатския долар. Ако трябва да съм по-конкретен, то да кажа, че цените постигнаха адски връх през юни – както на международните пазари, така и в България, което надявам се да спре. При тези цени на енергията, в т.ч. горивата (енергията в транспорта), икономиката на Европа и света ще блокира и трябва да се намери начин за „охлаждане“. Наблюдаваме тенденция за последните няколко дни, която е към успокояване и дори понижение (макар минимално) на пазарите на нефт и нефтопродукти, което, само по себе си, след увеличенията през юни, е добра новина. Мисля, че ще успеем да преминем през юли без нови увеличения.

 

 

– От ГЕРБ-СДС твърдят, че цените са надути с 1 лев. Така ли е и какво ще им отговорите?
Ние от бизнеса сме главно технократи и в никакъв случай политици! Бизнесът е в изключително тежка ситуация, а всякакви спекулации водят до допълнителни сътресения и проблеми. Ако някога някой реши да посмятаме „зедно“, винаги съм готов да го направя. Продукт, курс на долара, разходи и крайна калкулация с акцизи и данъци. Ако изгубим лев, а преди дни чух и лев и половина, готов съм да го намерим.

 

Факти бг

fakti.bg

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024