Политика

ПП се жалват: На два пъти се опитваме да платим на „Газпром“ в долари – те не приемат плащанията

ПП се жалват: На два пъти се опитваме да платим на „Газпром“ в долари – те не приемат плащанията

big_big_big_big_big_big_big_21f5d49

 

 

Доставките на газ ще бъдат възобновени по всяко време, ако българската страна плати по схема, отговаряща на изискванията на „Газпром“.

 

Това каза в четвъртък руският посланик в България Елеонора Митрофанова в ефира на телевизионния канал „Россия-24“, предаде Нюз.бг.

 

 

„Много експерти, разбира се, призовават за прагматизъм и все пак връщане към споразумението с „Газпром“, което е валидно до края на тази година. Затова във всеки един момент, когато българската страна реши да плаща по схемата, която тя изисква“ „Газпром“, „доставките ще бъдат възобновени“, заяви посланикът.

 

 

В същото време дипломатът отбеляза, че ситуацията в енергетиката в България е много тежка, през последните два месеца е регистрирано значително увеличение на цената на газа.

 

 

„Те не получават голямо количество газ всяка година, въпреки че има подписани споразумения с Азербайджан. Тази ситуация е много тежка както за бизнеса, така и за отделните стопанства,“ добави Митрофанова.

 

 

Припомня се, че на 27 април „Газпром“ напълно спря доставките на газ за „Булгаргаз“ поради неплащане в рубли навреме.

 

 

След това България обяви, че е намерила алтернативни варианти за доставка, включително втечнен газ от САЩ и газ от Азербайджан на цена, значително по-ниска от предложената от „Газпром“.

 

 

„Ако те имат желание да продължим сътрудничество, то това трябва да е разговор между двете страни по договора, а не политическо изявление от Митрофанова“, смята депутатът от ПП

 

 

„Ние имаме подписан договор с „Газпром“, който е в сила до декември месец. Нямаме газ от Русия, защото по договор ние два пъти се опитваме да платим в долари – те не приемат плащанията“. Това обясни пред bTV  Владимир Табутов, народен представител от „Продължаваме промяната“, предаде Епицентър.

 

 

„Ако те имат желание да продължим сътрудничество, то това трябва да е разговор между двете страни по договора, а не политическо изявление от Митрофанова“, добави той.

 

 

„Не знам коя е фирмата при доставките на танкери с втечнен газ. Договорката за закупуването на горивото и доставките са две отделни страни. Сигурен съм, че ако е могло по-рано да договорим количествата, е щяло да се направи. Цяла Европа ламти за газ. Възможността да се закупят количества газ от алтернативни източници е ограничена“, посочи Табутов.

 

 

„Нашето потребление е между 3 и 3,5 млрд. куб. метра годишно. От Азербайджан имаме договорени 2 млрд., а един танкер е около 100 млн. куб. метра“, уточни депутатът.

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024