Политика

Радев разпуска парламента на 2 август, насрочва избори за 2 октомври

Радев разпуска парламента на 2 август, насрочва избори за 2 октомври

big_68

 

 

Вече е ясно кога ще бъде разпуснато Народното събрание.

Президентът Румен Радев ще разпусне парламента на 2 август и ще насрочи извънредните парламентарни избори за 2 октомври, пише Епицентър.

 

 

Новината идва, след като по-рано днес Изпълнителното бюро на БСП реши третият мандат да бъде задържан до петък и това ще бъде предложено като решение във вторник на Националния съвет.

 

 

Ще задържим мандата до петък. Ще предложим два варианта за изход, заяви зам.-председателят на БСП и председател на ПГ на левицата Георги Свиленски, който излезе пред журналисти по време на засесанието на ИБ на БС.

 

 

На Националния съвет утре ще бъдат предложени два варианта за гласуване в съответствие с Конституцията и с хоризонт – петък. Той не пожела да уточни какви са тези два варианта.

 

 

„Изпълнителното бюро на БСП в момента заседава и в изпълнение на конституцията утре ще предложим на националния съвет два варианта за действие. Те ще бъдат с хоризонт в петък. Тогава и двата варианта ще бъдат предложени и решени „, каза Свиленски

 

 

 

Нито конституцията, нито тълкувателното решение 20 на КС по нея от 1992 година посочват с колко време разполага третият мандатоносител, за да посочи кандидат за премиер. Пише само, че след като бъде определен, номинираният за министър-председател има седем дни да предложи правителство или да върне мандата неизпълнен.

 

 

 

Заседанието на Изпълнителното бюро беше свикано от лидера на партията Корнелия Нинова.

 

 

Каквото и да обсъжда Изпълнителното бюро, това няма да е окончателното решение. Бюрото ще изработи предложение, което утре ще бъде гласуване на Национален съвет.

 

 

На проведения вчера лидерски Коалиционен съвет партньорите са обсъдили управленската програма, хода на преговорите и са решили да дадат възможност на мандатоносителя – БСП – да прецени как ще постъпи.

 

 

Пред журналистите снощи застана само съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, за да съобщи, че и той смята, че вървим към предсрочни избори, но все пак имало слаба надежда за още депутати от „Има такъв народ“ да се разграничат от лидера си.

 

 

Управляващите в оставка не виждат особен проблем да се задържи мандатът по-продължително време. В своя подкрепа те сочат съществуващите прецеденти в това отношение – преговорите за правителствата на Любен Беров и Сергей Станишев. От БСП напомнят, че миналата година задържаха мандата около две седмици

Политика

More in Политика

ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024
елена п

Елена Поптодорова екзалтирано от САЩ: Подкрепата за Израел е споделена и непоклатима

април 14, 2024
php62c1e4_559x345

Маркет линкс: 46% са разочаровани от политическата ситуация, оценяват с 2,8 кабинета “Денков“

април 12, 2024