СВЯТ

Турският министър на отбраната: Русия няма нищо общо с обстрела на Одеса

Турският министър на отбраната: Русия няма нищо общо с обстрела на Одеса

1010x570

 

 

Хулуси Акар заяви, че Турция е обезпокоена, че този инцидент се случва веднага след подписването на споразумението за износ на зърно от черноморските пристанища, контролирани от Украйна, съобщава ТАСС.

 

 

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар заяви в събота, че Русия не е съпричастна към обстрела на пристанището на Одеса.

 

 

„В контактите, които имахме днес с Русия, беше посочено, че тя няма нищо общо с атаката. Те разследват щателно инцидента“, цитира думите на министъра в Туитър турското военно министерство.

 

 

Акар е провел телефонни разговори и с украинския си колега Олексий Резников и с украинския министър на инфраструктурата Александър Кубраков, които подписаха споразумение за износ на зърно в Истанбул в петък. „Получихме необходимата информация. Те съобщиха за факта на ракетна атака на един от товарните пунктове в пристанището, няма негативни последици“, каза Акар.

 

 

 

„Обезпокоени сме, че този инцидент се случи веднага след вчерашното подписване на споразумение за износ на зърно“, каза турският министър на отбраната.

На 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи за решаване на проблема с доставките на храни и торове за световните пазари. В меморандума между Русия и ООН е записано, че световната организация участва в работата по премахването на антируските ограничения, които възпрепятстват износа на селскостопанска продукция и торове.

 

 

 

 

Друг документ разписва механизма за износ на зърно от черноморските пристанища, контролирани от Украйна. Споразуменията между Русия, Турция, Украйна и ООН предполагат създаването на четиристранен координационен център, чиито представители ще инспектират корабите със зърно, за да предотвратят контрабанда на оръжие и провокации, уточнява ТАСС.

 

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024