Демерджиев обвини „Гранична полиция“ в неизпълнени задължения, поиска оставки

Spread the love

демерджиевbig_445578

 

 

 

Мигрантите, които са пътували в автобусна, който блъсна патрулка и уби двама полицаи тази сутрин в Бургас, са от Сирия. Те са били общо 47. Задържан е друг сириец, който не е част от групата, по подозрение, че е участвал в организацията на превоза, друг мъж, също сириец, все още се издирва по същото подозрение. Това стана ясно на брифинг на МВР и прокуратурата в Бургас.

 

 

Основната причина за инцидента е недостатъчно добро изпълнение на задълженията на Гранична полиция, защото е тяхна задача, а не на полицията в Бургас да спира мигрантите. Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

 

 

Той поиска и оставката на понижения наскоро шеф на Гранична полиция Деян Моллов. Демерджиев обяви също, че ще работи заедно с министъра на отбраната за опазване на границата.

 

 

Двамата заподозрени като каналджии са чужденци, които пребивават у нас като хуманитарни бежанци. По този повод вътрешният министър заяви, че ще има проверки в бежанските центрове и такива хора или ще се изправят пред закона, или ще бъдат върнати в страните си.

 

 

 

Министър Демерджиев заяви, че бургаските полицаи са опитали да отклонят автобуса в посока, в която да намали скоростта си. Можеше да има 40 трупа, каза още министърът  и подчерта, че ситуацията е била сложна, защото при по-сериозна интервенция, е можело автобусът се обърне и да загинат много мигранти.

 

 

 

Демерджиев заяви също, че последвалата реакция на шофьора, който е блъснал патрулката, е била умишлена по негово мнение.

 

 

 

Полицаите не са си помислили, че някой може да прегази полицейски автомобил, не ги виня, заяви министърът, който коментира, че такова деяние изисква строго наказание.