Политика

Асен Василев: Ако България отиде при Путин, цената ще е още една Жанвиденова зима

Асен Василев: Ако България отиде при Путин, цената ще е още една Жанвиденова зима

 

asen-vasilev-vrashtane-kam-rusia-cenata-e-janvidenova-zima--1

 

 

„Mалко в ситуацията мен ме притеснява – да изпуснем питомното, да гоним дивото“.

Така бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев коментира пред Дарик радио първите действия на служебния кабинет, който обяви, че в страната цари хаос, няма газови доставки и дори краткосрочни такива не са договорени, въпреки договорените 7 танкера и затова сформира кризисен щаб.

Регулираният пазар за битови клиенти със сигурност е покрит, увери Асен Василев.

 

 

 

„Какъвто и договор да има страната ни с „Газпром“, това не гарантира, че ще има доставки“, каза още той и даде примери със спрените от руската енергийна компания на доставките за редица страни в Европа – Германия, Италия, Франция.

 

 

 

Василев коментира и цените на договорените от правителството на Кирил Петков доставки, за които служебното правителство ги упрекна, че са значително по-високи.

 

 

„Ако погледнете серията от кризи, с които ние трябваше да се справим – имаше насаждане на страх, но то никога не идваше от правителството. Най-лошото нещо, което можеш да правиш, е вместо да решиш един проблем, да тръгнеш да обясняваш колко е страшен“, заяви той, препращайки към апокалиптичната картина, рисувана от Румен Радев и кабинета му.

„Има война която се води, има много сериозна енергийна криза, минахме през COVID вълна. Всички тези кризи ги минахме без да направим един кризисен щаб, защото аз силно вярвам, че когато ти е дадена отговорността да управляваш, основната задача е да решаваш проблемите, а не да плашиш хората с тях“, посочи още Василев. И допълни, че този щаб бил „изцяло PR изпълнение“. Изрази и учудване и защо в този щаб не присъства „Булгаргаз“, която купува суровината.

 

 

 

Ексминистърът отново посочи, че България всеки ден изпраща заявките си към „Газпром“, но газ така и не идва. И посъветва и сегашния кабинет да продължи да опитва – с него пък можело да се получи.

 

 

Асен Василев посочи, че в момента има две партии – „Възраждане“ и партията на Стефан Янев, които казват, че е по-добре да ходим при Русия и да сменим геополитическата ориентация на страната.

 

 

 

„Трябва да кажат на избирателите и каква е цената – цената е Жанвиденова зима още веднъж. В момена 60% от нашия износ е за ЕС, суровинната ни база до голяма степен е свързана там, доставките, една голяма част от цялото ни финансиране, визи“, посочи той. И допълни: „Ако се казва „дайте ние сега да отидем при Путин“, това означава, че трябва да си прекъснем икономическите контакти със Западна Европа, целият бизнес да се пренастрои изцяло, цялата банкова система да се пренастрои и един такъв преход носи със себе си една огромна икономическа цена. Ако гласоподавателите решат да гласуват за такова нещо, трябва да са наясно и каква е цената“, категоричен е Асен Василев.

 

 

Службите за сигурност се контролират от президента, заяви още Василев. Той изрази мнение, че „част от службите са абсолютно неефективни и са пълен майтап, трябва да бъдат изцяло преосновани, за да могат да работят нормално“. „Давам ви пример – получавам сводка с гриф „секретно“, която предишния ден е излязла в пресата“, посочи.

 

 

 

По отношение на самия президент, на въпрос защо има съмнения дали президентът Румен Радев е проруски настроен, Василев посочи:

 

 

„Аз мисля, че съмнения вече няма. Но да, служебният кабинет влезе с едни действия, които всъщност застрашават доставки на газ от неруски доставчици“.

 

 

Силно се надявал, че тази политика нямало да продължи, защото е „антибългарска“.

 

 

Според Василев това, което може да накара много хора да се разочароват, е ако се върне онзи рекетьорски модел върху бизнеса, който съществуваше дълги години. „Спомняте си „Осемте джуджета“, каза той.

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024