Политика

Борисов поиска вътрешният министър на Радев да разследва Кирил Петков

Борисов поиска вътрешният министър на Радев да разследва Кирил Петков

10c447440ed64559b3c06347d26dfd75

 

 

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска служебният вътрешен министър Иван Демерджиев да разследва бившият премиер Кирил Петков.

 

 

По думите му Петков е поставил енергетиката в опасност с решението да не се сключат договори за 7-те танкера втечнен газ и да не се резервират слотове за разтоварване.

 

 

 

На брифинг в централата на партията той отговори на позицията на ДБ срещу Газпром и призова евроатлантическите партии да се съберат и преди изборите да напишат закон за 100% диверсификация от „Газпром“. Борисов предложи именно това да е първият закон, който да приеме 48-НС.

 

 

 

Вчера по време на брифинг на кризисния щаб eнергийният министър Росен Христов обяви, че „очевидно трябва да се обърнем към „Газпром“. По думите му подновяването на преговорите с Русия е неизбежно. По-рано днес от „Демократична България“ излязоха с позиция. Според тях служебното правителство продава България. От ДБ призоваха още  с позиция за действията на кабинета „Донев“ да излязат всички политически сили, които се определят за изповядващи евроатлантически ценности.

 

 

 

Борисов определи ДБ като „наши приятели“ (на ГЕРБ – б.а.) и заяви, че най-сетне, след 5 месеца, формацията е осъзнала нуждата от обединение по темата „Газпром“. Борисов се скара на ДБ, че искат разграничаване от „Газпром“, но не и от „Лукойл“.

Борисов заговори още, че по време на неговото управление цената на газа е била около 30 лева, а „след промяната“ над 200 лева. Така той обвини „Продължаваме промяната“ за увеличението на цената на синьото гориво, което се случва в цяла Европа. Лидерът на ГЕРБ обвини кабинета на Кирил Петков и за разваления договор с „Газпром“. (Договорът с руската компания бе едностранно нарушен от Русия с искането страната да плаща в рубли, докато в договора е записано, че плащанията са в долари – б.а.)

 

 

 

Лидерът на ГЕРБ призова служебното правителство още сега да резервира капацитети на терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция за 2023 г.

 

 

 

Борисов съобщи, че в листите на ГЕРБ за предсрочните избори на 2 октомври има промени – членове на МГЕРБ вече са на избираеми места. Той не съобщи кои листи ще поведе. На изборите в лидерския 25 МИР София миналата есен Борисов бе победен по преференции от Ицо Хазарта, който поведе листата на ПП.

 

 

 

Борисов заяви, че за изборите имат един проблем – какво да е мотото. По думите му добър вариант е „ред след хаоса“.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024
нейнски

Нейнски: Очаквам репресиите в Русия да се увеличат под претекст за грижа за сигурността на гражданите

март 25, 2024