Политика

България рапортува пред ЕК: Не водим преговори с „Газпром“ за нов договор

България рапортува пред ЕК: Не водим преговори с „Газпром“ за нов договор

 

phpwwh4gf_559x345

 

 

„Българското правителство не възнамерява да води разговори за нов краткосрочен, средносрочен или дългосрочен договор с „Газпром Експорт“, а единствено разговори за получаване на количества по съществуващия договор. Считаме, че такова действие не бива да се предприема от служебно правителство. Само редовен кабинет и парламент могат да вземат решение за поемане на такъв нов, бъдещ ангажимент.“

 

 

 

Това е заявил служебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев във видеоконферентен разговор с генералния директор на дирекция „Енергетика“ в Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен и други представители на ЕК, в който е участвал и енергийният служебен министър Росен Христов. За разговора съобщи правителствената пресслужба.

 

 

 

Представителите на ЕК са били запознати с подхода на служебното правителство за осигуряване на доставки на природен газ в краткосрочен и дългосрочен план. Дългосрочният предвижда обявяване на международен търг за дългосрочни доставки на втечнен природен газ. Предвижда се служебното правителство да стартира процедурата, а решението за сключването на такъв договор ще бъде взето от редовен кабинет.

 

 

 

България е потвърдила и интереса си да участва в механизми за съвместно закупуване на енергоносители, които могат да бъдат създадени в рамките на Енергийната платформа на ЕС.

 

 

„Европейската комисия ще подкрепи България в преговорите с доставчици на природен газ“, е заявил Дите Юл Йоргенсен.

 

 

 

Алексиев и представителите на Брюксел са се съгласили, че е необходимо продължаване на регионалното сътрудничество в контекста на Регионалната работна група за Югоизточна Европа в рамките на Енергийната платформа на ЕС с цел осигуряване диверсификация на доставките на енергоносители посредством тръбопроводи и терминали за втечнен природен газ (LNG).

 

 

 

Това се отнася и до терминалите за втечнен природен газ, преминаващи през Гърция и Турция. Двете страни са се договорили да предприемат съвместни действия с международни партньори с оглед подпомагане диверсификацията на доставките за България.

 

 

 

Алексиев е запознал европейските си колеги с резултатите от среща на представители на правителството с работодателските организации, синдикатите и Националното сдружение на общините, на която са посочени нива от около 130 евро на мегават/час като пределно поносима цена за бизнеса и домакинствата, за да не се допусне неконкурентоспособност на индустрията, потребяваща природен газ спрямо тази на ток.

 

Оф нюз, Дневник

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024