Европа

В Германия: Провал на санкциите спрямо Русия, поне досега

В Германия: Провал на санкциите спрямо Русия, поне досега

Berlin, Germany skyline over the Spree River.

 

 

Надеждите на Германия за ефективност на санкциите, наложени на Русия заради ситуацията в Украйна, бяха „попарени“. Това, както пише германският в-к Welt, се доказва от показателите за външната търговия на Германия с Руската федерация – които показатели продължават да растат, въпреки ембаргото на ЕС върху въглища, злато, стомана и водка.

 

 

Изданието, позовавайки се на статия във в-к Süddeutsche Zeitung, отбелязва, че целта на санкциите на Западните страни спрямо Русия е била „не да поставят на колене руския президент Владимир Путин, а да изпратят сигнал“.

 

 

Според Welt обаче, Русия едва ли ще се вслуша в такъв „сигнал“. В същото време вестникът припомня, че „ЕС ограничи или обяви ограничения върху вноса на много стоки от Русия: от въглища, стомана, дървен материал и цимент, до риба, спиртни напитки и злато“.

 

 

Но всички тези ограничения очевидно се компенсират – поне в случая с Германия – от процъфтяващия бизнес с руския природен газ, отбелязва Welt. Намаляването на доставките на газ от Русия, се казва в статията цитирана от ТАСС, е компенсирано дори в повече, от много високия ръст на цените на синьото гориво.

 

 

По данни на Федералната статистическа служба на Германия, само за юни руският газ е струвал на Германия 3,5 милиарда евро. Тази сума спрямо май нараства с 5%, а спрямо юни миналата година има скок с 39%. А за цялата първа половина на годината, приходите на Русия от търговията с Германия възлизат общо на 22,6 милиарда евро, което е повече дори от рекордната досега 2012 година. Посочената сума на приходите е с поне 52% повече от 2021 г., подчертава Welt.

 

 

 

По този начин, приходите на Русия от износ за Германия – чисто математически погледнато – покриват голяма част от военните разходи на Москва в Украйна. И въпреки намалението на физическия внос на руски газ в Германия с 30%, целта на санкциите не е постигната.

 

money.bg

Европа

More in Европа

кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024