СВЯТ

Гутериш предупреди за глобална продоволствена криза, ако руски торове и храни не стигнат световните пазари

Гутериш предупреди за глобална продоволствена криза, ако руски торове и храни не стигнат световните пазари

antoniu_guterish_bgnes

 

 

Догодина ще има глобална продоволствена криза, ако торове и селскостопански продукти от Русия и Украйна не стигнат безпрепятствено до световните пазари. За това предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Той посети днес Съвместния координационен център в Истанбул, се извършват инспекциите на товара на корабите със зърно от Украйна.

 

 

 

Над 650 000 тона зърно и други храни вече се изнасят към световните пазари, отбеляза Антониу Гутериш. Това става благодарение на сключеното миналия месец споразумение между Туриця, Украйна и Русия с посредничеството на ООН за възобновяване на износа на зърно от Украйна, прекъснат след руската инвазия през февруари.

 

 

Преди войната Русия и Украйна представляваха около една трета от световния износ на пшеница, а Русия е също така износител на торове.

 

 

Генералният секретар  подчерта, че ООН работи съвсемстно със Съединените щати и Европейския съюз за преодоляване на пречките, призова всички държави, както и бизнеса също да окажат съдействие и направи мрачна прогноза за догодина, ако няма достатъчно доставки.

 

 

„Важно е всички правителства, също и частният сектор, да си сътрудничат за да доставят руски храни и торове на пазарите. Без торовете през 2022 г. може да няма достатъчно храна през 2023 г. Получаването на повече храна и торове от Украйна и Русия е от ключово значение за успокояването на пазарите и за по-ниските цени за потребителите“, каза Антониу Гутериш на пресконференция в Истанбул заедно с министъра на отбраната на Турция Хулуси Акар.

 

 

От 1 август досега общо 51 кораба със зърно са потеглили на път, като от тях 27 са тръгнали от украински пристанища, а 24 са влезли в пристанища на Украйна, за да бъдат натоварени със зърно, съобщи Акар.

 

 

Товарът на тези кораби не е само зърно, те са натоварени с надежда, каза Гутериш и благодари на Турция за ролята й в в инициативата за зърнения коридор.

 

 

 

До 7 000 тона зърно на ден се изнасят от контролирания от Русия югоизточен украински регион Запорожие, съобщиха руските власти. Ръководителят на администрацията там Евгений Балицки не уточни накъде е насочен износът, но допълни, че до 5000 тона зърно на ден се изнасят с железопътен транспорт, между 1500 и 2000 тона с други превозни средства.

Украйна обвини Русия в кражба на зърно от територии, които руската армия е завзела. Москва отрича това.

 

 

 

 

По думите му държавите, които са наложили санкции на Русия заради инвазията ѝ в Украйна, са пояснили, че санкциите не се отнасят за храни и торове, но добави, че независимо от това е имало известно възпиращо въздействие по отношение на износа. По думите му има „определени пречки и трудности, които трябва да бъдат преодолени“ във връзка с доставките, застраховането и финансите.

 

 

 

Генералният секретар на ООН говори на пресконференция в Истанбул, която даде заедно с турския министър на отбраната Хулуси Акар в Съвместния координационен център, откъдето се извършват инспекциите на товара на корабите със зърно от Украйна. Преди да пристигне там Гутериш посети пристанището Зейпорт в истанбулската община Зейтинбурну, откъдето беше превозен до кораб, очакващ да бъде инспектиран. След инспекцията генералният секретар на ООН отплава заедно с инспектиращата комисия към Съвместния координационен център.

 

 

 

Гутериш благодари на Турция за важната, по думите му, роля в инициативата за зърнения коридор през Черно море и отбеляза, че друга част от тази пакетна сделка се отнася до безпрепятствения достъп до световните пазари на освободени от санкции руски храни и торове.

 

 

 

„Вчера бях в Одеса, където гледах как товарят кораб със зърно и останах много впечатлен. Тези продукти ще отидат при хората, които имат нужда от тях. Руските продукти също трябва да бъдат предоставени на световните пазари. Ако през 2022 г. няма тор, през 2023 г. няма да има храна. В момента сме в началото на един много дълъг процес. И преди съм казвал на ЕС и САЩ да не налагат ембарго върху торове и зърнени храни“, заяви Гутериш, цитиран от турската частна телевизия НТВ.

 

 

 

Осигуряването на повече храни и торове от Украйна и Русия е от съществена важност за по-нататъшно успокояване на стоковите пазари и за по-ниските цени на купувачите, посочи още той.

Източници: БТА, БНР

СВЯТ

More in СВЯТ

бригади

Forbes: Две бригади на украинските въоръжени сили избягаха от Очеретино

април 24, 2024
тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024