Политика

Донев: Водим преговори с „Газпром“ доставките да бъдат разсрочени за целия отоплителен сезон

Донев: Водим преговори с „Газпром“ доставките да бъдат разсрочени за целия отоплителен сезон

 

 

1010x570

 

 

“Целта е да гарантираме целия отоплителен сезон. Ще се опитаме да довършим договора, който имаме с „Газпром“. Това каза служебният премиер Гълъб Донев специално пред bTV. Той обясни, че се водят преговори тези доставки да са разсрочени и през зимата, за обхванат период и през 2023 г.

 

 

„Енергийният министър очаква отговора на „Газпром“. Ние като служебно правителство искаме да довършим това, което имаме като договореност и не водим разговори за нови договори, това ще го прави редовното правителство. Целта ни е да гарантираме целия отоплителен сезон. Няма геополитически завой“, добави Донев.

 

 

Той обясни, че ще се обяви прогнозната цена за газа през октомври.

 

 

„Скоро време ще бъде обявена прогнозната цена за количествата и за цената на газа през октомври месец. Българските граждани и бизнесът могат да познаят по цените, които ще имаме за доставките на газ през октомври доколко правителството върши своята работа, търси надеждни и сигурни източници на доставка“, обясни Донев.

 

 

 

Той коментира и евентуалното арбитражно дело заради газовите доставки.

 

 

 

„Дали ще има арбитражно дело, или не, е въпрос на бъдеще. Едно е да имаш 7 танкера, които плават, съвсем друго – къде могат да бъдат разтоварени и включени в газопреносната система. Ето това нещо не беше осигурено, да осигурим за октомври един танкер бе пределът, с който разполагат терминалите за регазификация на втечнен газ и в Турция, и в Гърция. Водихме разговори и с двете страни, както и с Италия. Проиграли сме абсолютно всички възможности, най-важното без посредници. Слотовете са уговорени и изтъргувани много преди Петков и Василев да поискат офертата за втечнен газ“, допълни служебният премиер.

 

 

 

Азерският газ и диверсификацията

 

 

 

Относно азерския газ служебният премиер обясни, че и в момента България го получава през друга точка на доставка.

 

 

 

„Това, което направихме и регионалният министър, и министърът на енергетиката и съответно министърът на вътрешните работи е да ускорим процесите по строителство на тази интерконекторна връзка с Гърция, така че нещата да се случат от 1 октомври и България да получава азерският газ през новата връзка. Направени са няколко етапа. Подписана е заповед от регионалния министър за поетапно приемане в експлоатация на съоръжението всички съпътстващи на цялата инфраструктура, която съпътства това съоръжение. Той е действително много съвременен газопровод, който ще осигури над милиард кубични метра газ за България от друг източник – това е азерския газ“, каза Донев.

 

 

 

Служебният премиер допълни, че днес е постигнато споразумение през новостроящия се терминал в Александруполис България да запази капацитет за още доставки на втечнен газ към газопреносната система на България.

 

 

 

„Вече 1 милиард кубически метра ще можем да доставяме през терминала в Александруполис. Това ще стане, разбира се, от 2024 година, но това са стъпките, които ние правим, за да осигурим пълната диверсификация на доставките на газ към България“, обясни Гълъб Донев.

 

 

 

Служебните министри

„Всички министри се справят добре със своите задължения. Изборът за този Министерски съвет се пада на президента Радев и казах, че ако някой от министрите не работи в полза на хората и не оправдае доверието, ще бъде сменен. На този етап оценката, която давам на всички тях е много добра. Енергийният министър е натоварен с най-много очаквания. Още в първите дни бе създаден кризисен щаб, който да овладее тази разруха и хаос в енергетиката, баха направени и първите стъпки.

 

 

 

Много бързо бе овладян финансовият колапс, който имаше в „Булгаргаз“, довършва се и газовата връзка с Гърция, направени бяха и редица срещи с „Лукойл България“, за да се направи опит да бъдат свалени цените на горивата. Ще се опитаме да довършим договора с „Газпром“, който имаме за доставки на газ, водим и преговори тези доставки да бъдат разсрочени и през зимата, за да обхванат период и през 2023 г. Енергийният министър очаква отговора на „Газпром“.

 

 

 

Ние като служебно правителство искаме да довършим това, което имаме като договореност и не водим разговори за нови договори, това ще го прави редовното правителство. Целта ни е да гарантираме целия отоплителен сезон. Няма геополитически завой“.

 

 

 

„В никакъв случай правителството ни не може да бъде обвинено в чистка и връщане на някакви модели. Това са нормални професионални персонални  рокади, винаги има необходимата аргументация защо се правят“, категоричен бе Донев.

 

Източници: бТВ, „24 часа“

Политика

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024