Здраве

Маски на закрито и задължителна дистанция от 1.5 метра в София от 4 август

Маски на закрито и задължителна дистанция от 1.5 метра в София от 4 август

phpstrl3p_559x345

 

 

 

Със заповед на Столичната регионална здравна инспекация от четвъртък, 4 август, на територията на София влизат в сила нови мерки срещу разпространението на коронавируса.

 

 

Всички лица, когато се намират в закрити места, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване, в т.ч. лечебни заведения, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, търговски обекти, транспортните средства за обществен превоз (трамваен, тролейбусен, метро влакове, таксиметрови автомобили и маршрутни таксита), железопътни гари, автогари, летище София, метростанции, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

 

 

Изключение ще се прави за:

– деца до 6-годишна възраст;
– персонала и клиентите в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казината.
– спортуващите на закрито за времето на физическата дейност;

 
– участниците в конгресно-конферентни мероприятия, брифинги, пресконференции и семинари по време на изказване (лекция, презентация и др.) при спазване на физическа дистанция от 1,5 м от останалите участници;

 
– участниците (водещи и гости) в телевизионни предавания при спазване на физическа дистанция от 1,5 м от останалите участници;

 

 
– при непосредствено обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от 1,5 м, е задължително използването на защитна маска за лице. По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване и дезинфекция.

 

 

Всички лица, които не са от едно домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора, трябва да спазват физическа дистанция от 1,5 м.

 

 

Всички работодатели трябва да организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения чрез редовнo проветряване и дезинфекция. Работодателите следва да не допускат до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести.

 

 

 

Трябва да провеждат инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете и да осигуряват условия за физическа дистанция между лицата най-малко от 1,5 м. При невъзможност следва да се носи защитна маска за лице. При възможност и по преценка работодателите и органите по назначаване да създават възможност за работа в дистанционна форма.

 

 

Всички собственици или управители на обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, следва да организират дейността си по начин, който осигурява спазването на дистанция най- малко от 1,5 м. между лицата, на които се предоставят съответните услуги в помещенията и прилежащите към тях площи на открито. От 4 август ще са длъжни да поставят на видно място информационни табели или информират по друг начин потребителите на услуги за задължението за спазване на физическа дистанция и носене на защитни маски на лицето при посещението на съответния обект.

 

 

Ограничават се свижданията в лечебни заведения за болнична помощ и в хосписите. Допускат се само свиждания при пациенти с престой над 5 дни – по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19.

 

 

 

В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените противоепидемични мерки за спазване на физическа дистанция 1,5 м и носене на защитна маска за лице.

 

 

 

Противоепидемичните мерки могат да бъдат променяни в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област София, посочват от СРЗИ.

Здраве

More in Здраве

Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023