Политика

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с „Газпром“

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с „Газпром“

 

1010x570

 

 

Имаме газ до септември. Има откъде да намерим до края на годината. Проблемът не е в количествата, а в цената. Ако обявим, че плащаме пет пъти по-висока цена, ще имаме много оферти. Повечето оферти са за LNG, но пък за тях няма терминали. Има слотове, но на нас не ни е икономически изгодно да ги купим. Ние трябва да намерим алтернативни източници.

Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването „Денят започва“ по БНТ.

 

 

Недостигът на газ е около 30% от планираното отопление. Ако не осигурим газ и слотове на нормална цена или някой трябва да плати високата сума или София да остане без топло. Цената на световните пазари е висока, но можем да намерим начин да е по-ниска от това, което плащаме в момента. Имаме оферти за доставка на газ, знаем офертата за 7 танкера има и подобни оферти от посредници.

 

 

 

Служебното правителство заварихме ситуация на недостатък и работим приоритетно. Идеята ни е да осигурим газа до края на годината и евентуално за следващата. Да осигурим отоплителния сезон и да дадем възможности на следващото правителство да сключи договор, отбеляза Христов.

По думите му на дневен ред седят всички източници за доставка на газ, включителмно и „Газпром“.

 

 
Служебният министър уточи, че „Газпром“ е последен вариант за доставка, но все пак съществува. И добави, че ако се наложи да се водят преговори с „Газпром“, ще бъдат само за получаване на количествата по договора, а не за подписване на ново споразумение.

 
Кирил Петков не е спирал да говори с „Газпром“. Платена е колосална сума за адвокатски консултации за преговори с „Газпром“. Преговорите са спрели на една точка, където „Газпром не са били съгласни с нашите условия.

 

 

Европа продължава да купува газ от „Газпром“. Ние в момента купуваме газ от „Газпром“ не директно, а чрез посреднции. Те се появяват, когато имаш нужда от газ. Руски газ в момента тече и се потребява, просто минава през Гърция, през посредници, посочи служебният министър на енергетиката.
 

 

Росен Христов заяви, че „Булгаргаз“ не е на загуба, а има нужда от капитал. И добави, че държавата ще отпусне заем на дружеството за увеличаване на оборотните средства.

Служебният енергиен министър коментира и строежа на Интерконектора с Гърция.

 

 
Държавата не строи Интерконектора, той се строи от частна компания избрана с конкурс. Спекулациите, че спираме строителството са грешни. Ние влагаме огромни усилия да подкараме този проект и да го завършим навреме. Ако искахме да го спрем, трябваше да правим като кабинета „Петков“ – тоест нищо. Те не са упражнили контрол да може този проект да върви в рамките на някакъв график.

 

 

 

Строителите са с разхлабено усещане и изпълняват строителството по техен график. Финалният график не сме го получили въпреки много срещи, които проведохме. Проектът е изключително важен, работим да можем да го пуснем в началото на септември. Сформирахме работна група от всички министерства, която да следи и налага контрол. Следи се документацията, правят проверки на място, които да могат да реагират. Утре очакваме да получим финалния график. Ще осигурим системен контрол и всичко, което зависи от правителството ще го свършим, допълни Христов.

 

 

 
Няма варинат да минем изцяло на ток. Системата е изградена по определено направление и няма как да не ни трябва газ. ERP правят подготовка, но анализите показват, че няма как да минем изцяло на ток, каза още той.

Служебният енергиен министър изрази надежда, че ще успеят да намалят или поне да стабилизират цената на газа.

 

 
Отстъпката от 25 ст. ще продължи до когато е предвидено. Тя не е достатъчна. Тя е само за битови потребители. Увеличената цена на горивата я плащаме, трябва да се намали цената на транспорта, или цената на стоките. Трябва да намерим решение как цените на горивата да бъдат намалени кардинално, обясни Христов.

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024