СВЯТ

Михайло Подоляк пред „Гардиън“: Украйна планира да разруши Кримския мост, той е „законна военна цел“

Михайло Подоляк пред „Гардиън“: Украйна планира да разруши Кримския мост, той е „законна военна цел“

ukraina-planira-da-razrushi-krimskia-most-1

 

 

Украйна планира да разруши Кримския мост, който е важен логистичен възел за руския агресор. Това разкри Михайло Подоляк, съветник на президента на Украйна Володимир Зеленски, в интервю за „Гардиън“.

 

 

През 2014 година Русия анексира украинския полуостров Крим и построи Кримския мост (известен и като Керченския мост), за да създаде транспортен коридор до Руската федерация. Подоляк заяви, че мостът над Керченския проток вече се е превърнал в легитимна военна цел на украинската армия.

 

На 24 февруари руската армия, по заповед на Владимир Путин, започна пълномащабна война срещу Украйна, която продължава и до днес. През последните дни в Крим бяха нанесени редица удари.

 

 

Подоляк предположи, че атаката срещу руска военновъздушна база близо до град Саки на 9 август може да е дело на кримски партизани, но отхвърли предположението на Москва, че това може да е инцидент. Той отбеляза, че руснаците явно са учили „различна физика“, ако смятат, че експлозията в склада за боеприпаси е причинена от небрежно хвърлена цигара.

 

Съветникът на Зеленски ясно подчерта, че „през следващите 2-3 месеца няма да спрат атаките по руските окупатори в Крим“. Той ясно даде да се разбере, че Украйна разглежда Кримския мост като законна военна цел.

 

 

„Това е незаконно строителство и основната врата за снабдяване на руската армия в Крим. Такива обекти трябва да бъдат унищожени“, добави Подоляк. Заради скорошните атаки в Крим местните избягаха от полуострова, а мнозина от тях пуснаха за продажба на безценица своите имоти.

 

СВЯТ

More in СВЯТ

cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Експерт: Военните игрички на Запада в Украйна ще приключат с ядрен отговор на Русия

май 2, 2024
1010x570

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи. На всеки ще се въздаде според делата

май 2, 2024
1010x570

В Москва откриха изложба на западно военно оборудване, заловено в Украйна / ВИДЕО

май 1, 2024
знаме - ес

ЕК откри официално производство срещу Фейсбук и Инстаграм заради „руска пропаганда за евроизборите“

април 30, 2024
лари

Бившият аналитик на ЦРУ Лари Джонсън: Украинците губят и никакви пари на света няма да им помогнат

април 30, 2024
756723892647978

Кличко: Украйна може да спре да съществува след няколко месеца

април 29, 2024