САЩ

Намушкаха автора на „Сатанински строфи“ Салман Рушди в Ню Йорк

Намушкаха автора на „Сатанински строфи“ Салман Рушди в Ню Йорк

 

phpvxxefh_559x345

 

 

Намушкаха с нож известния британски писател Салман Рушди. Нападението е станало малко преди негова реч на събитие в Ню Йорк, съобщи Нова тв.

 

 

Той трябваше да присъства на дискусия, на която да бъде обсъдена темата за убежището, което САЩ предоставя на писатели и други творци в изгнание, за да имат свобода на творческото изразяване.

 

 

 

Рушди е изнесен от института „Шътокуа“ на носилка и е откаран в болница с хеликоптер. Все още няма информация за състоянието на писателя, съобщава Би Би Си.

 

 

Репортер на Асошиейтед прес става свидетел на това как мъж нахлува на сцената на института и започва да удря или да пробожда с нож Рушди по време на представянето му. 75-годишният писател е бил бутнат или е паднал сам на пода, а нападателят е бил задържан. По-късно стана ясно, че е Рушди е бил пронизан във врата. Ударите са били поне 10-15.

 

 

Рушди бързо е бил заобиколен от група хора, които вдигат краката му, вероятно за да изпратят повече кръв към гърдите му, посочва още Асошиетед прес. Полицията е потвърдила за нападението.

Салман Рушди е британски писател от индийски произход. През 1988 г. романът му „Сатанински строфи“ предизвиква силни противоречия в ислямския свят.

 

 

Книгата е забранена в много държави, като иранският аятолах Рухола Хомейни го обявява за вероотстъпник и определи награда от 3 млн. долара за главата му.

 

 

 

Правителството на Иран отдавна се е дистанцирало от фетвата на Хомейни, но антирушдистките настроения продължават да съществуват. През 2012 г. полуофициална иранска религиозна фондация увеличи наградата за Рушди от 2,8 млн. долара на 3,3 млн. долара, напомня Асошиетед пред.

 

 

 

Тогава Рушди отхвърли тази заплаха, като заяви, че няма „никакви доказателства“, че хората се интересуват от наградата.

 

 

Същата година Рушди публикува мемоарите „Джоузеф Антон“, посветени на фетвата. Заглавието идва от псевдонима, който Рушди е използвал, докато се е укривал.

 

 

 

Рушди става известен с романа си „Midnight’s Children“, отличен с наградата „Букър“ през 1981 г., но името му става известно в цял свят след „Сатанинските строфи“.

 

 

Институтът „Чаутаука“, разположен на около 55 мили югозападно от Бъфало в селски район на Ню Йорк, е известен с летните си лекции. Рушди е говорил там и преди.

 

 

 

Салман Рушди е роден през 1947 г. в Мумбай, Индия, два месеца преди нейната независимост от Британската империя, припомня Франс прес. През годините той полага усилия името и творчеството му да не бъдат свеждани само до скандала, предизвикан от „Сатаниски строфи“ и последвалата фетва.

 

 

 

„Проблемът ми е, че хората продължават да ме възприемат през единствената призма на фетвата“, заяви той преди няколко години.

 

 

Самият Рушди иска хората да гледат на него не като на символ, а като на писател, отбелязва Франс прес. Но реалността, възходът на радикалния ислям, не престават да го асоциират с онова, което той винаги е представлявал в очите на Запада – символ на борбата срещу религиозния обскурантизъм и в подкрепа на свободата на словото

 

Оф нюз

САЩ

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024