Бедствия

Нови разкрития за внезапно изчезналата река до Своге, НЕК обяви, че няма отношение към засушаването

Нови разкрития за внезапно изчезналата река до Своге, НЕК обяви, че няма отношение към засушаването

свогеphpeagvtr_559x345

 

 

“Според нас и специалисти хидролози катаклизмът е вътре в пещерната система. Може би са две причините за изчезналата вода в Своге, едната е да има срутище, което да пречи на водата да премине, а другата е да има земетръсни прояви и някъде водата изчезна”. Това заяви тази сутрин инж. Валентин Михайлов, зам.- кмет на община Своге, по БТВ.

 

 

Вчера в общината бе обявено бедствено положение  заради безводие. 15 000 души останаха без вода в Своге, селата Свидня, Искрец и части от Церово.

„През 70-те пак тази вода изчезна по същия начин и след 72 часа тя се върна отново. Надявам се и сега да се случи същото“, добави Михайлов.

 

 

„Ние трябва да вземем спешни мерки с управителя на ВиК София област Иван Иванов, за да се намери алтернатива. Ще търсим място за спешен сондаж. Това е единственият водоизточник, които захранва града и околията“, обясни зам.- кметът.

 

 

“Необходими са допълнителни енергични усилия, за да осигурим място за вода за пиене, вода за битови нужди, резервни варианти за допълнително сондиране.

 

 

Като дойдат специалисти хидролози още веднъж ще изговорим нещата, така че безопасно и бързо да решим проблема.

 

 

След малко ще се свържа с вицепремиера и министър на вътрешните работи, за да го уведомя за предприетите мерки, за да може още днес на правителственото заседание да се окаже допълнителна подкрепа, имам предвид най-вече доставяне на бутилирана минерална вода за населението”, каза директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.

 

 

Той коментира и откъде ще дойде временно водата за града.

 

“Освен подкрепата на правителство на държавно ниво, организацията на кметовете е много силна. Бутилирана вода, годна за питейни нужди от Гоце Делчев, Дупница, Ихтиман, Пловдив, Девин”, каза Николов.

 

 

От Столичната община аварийната служба е закарала 20 кубика вода с водоноски на Своге и Свидня.

 

 

Националната електрическа компания (НЕК) няма отношение към засушаването на р. Искрецка, което лиши от водоснабдяване жителите на Своге и някои близки села.

 

 

Такава позиция изпратили от НЕК до БНР, като според дружеството най-вероятната причина за настъпилото засушаване е спад на подпочевените води в района, свързано с климатичните условия през 2022 г.

 

 

В общината беше обявено частично бедствено положение, а пред БНР представител на риболовно сдружение „Балканка“ предположи, че възможна причина са оперирани от НЕК съоръжения от каскадата „Петрохан“.

 

 

Пред БНР от компанията твърдят, че въпросните съоръжения се намират на 11 километра от с. Искрец и заради отдалечеността и карстовия планински масив подаването на вода към засегнатите райони е невъзможно.

 

 

 

Каскадата, която според „Балканка“ е лишила по-малката река от вода, осигурява вода за три водноелектрически централи, които доставят последващ воден ресурс за ВиК Монтана и Враца, допълват от НЕК.

 

Блиц

Бедствия

More in Бедствия

78aaa19afc2740d0a59e37c1ad3c7195

Десетки градове са в снежен капан и без ток, до броени часове времето се обръща в цяла България

декември 16, 2023
преспи

Искахте снежна зима, на ви! 2 метра преспи, затрупани коли и блокирани камиони по пътя Варна – Добрич / СНИМКИ

ноември 20, 2023
бедствие

Десетки селища без ток, евакуация, спрени влакове и полети, на места обявиха бедствено положение /обзор/

ноември 19, 2023
meteobulgaria-izdade-oranjev-i-cherven-kod-za-vatar-dajd-i-snag-za-dnes-i-utre-2

Нов ураган удря България: MeteoBulgaria издаде оранжев и червен код за вятър, дъжд и сняг за днес и утре

ноември 18, 2023
big_371513359_660890432544238_3720139827038627469_n

Страшно бедствие! Смерч мина през село Лъвино, община Исперих и отнесе покривите на над 100 къщи / СНИМКИ

ноември 4, 2023
ezgif-4-8f341d01de

СНИМКИ на джипа на съдия Москова: Ужасът и последните секунди живот са били неописуеми

септември 15, 2023