Политика

Петков: Четири пъти по-евтин ще бъде газа, когато гръцката връзка заработи

Петков: Четири пъти по-евтин ще бъде газа, когато гръцката връзка заработи

 

big_22Петков

 

 

 

Имахме готовност октомврийски кораб с втечнен газ да спре в Гърция, после и ноемврийски. Не подписахме договора, тъй като не искахме в последните два-три дена на това правителство, да кажат, че сме подписали еди-какви си газови договори. Искахме да дадем шанс на следващото правителство да направи оценка, но седемте танкера бяха с цена 30 долара под европейския пазар в този момент. Това каза Кирил Петков по Нова Тв.

 

 

Спомняте си, Газпром спря подаването на газ за 24, въпреки че има съществуваш договор, но никой не го е прекъсвал, това също е важно нещо да се каже. Две седмици по-късно ние вече имахме два кораба, които пътуваха към нас и бяхме договорили пристанище в Турция. С други думи, ако тогава в средата на най-голямата криза и войната точно се разгаряше, за две седмици успяхме да паркираме корабите.

 

 

Не е толкова страшно, не е толкова трудно. Единственото, което ние в момента оставихме, е следващото правителство да каже това е скъпия газ или това не е скъпия газ. Четири пъти по-евтин ще бъде газа, когато гръцката връзка влезе, а това трябва да стане до септември. Всичко по тръбата е завършено, газът е в тръбата. Ако не бъде пуснат през септември, значи вината е наша, допълни Петков.

 

 

Важното е България да не е зависима от Газпром тази зима. Това е най-доброто нещо за България, ако някой успее да договори някакви количества и да имаме по-бързо някакъв евтин газ, ще имаме по-голяма сигурност. Сигурността е по-важна от цената. Това каза Кирил Петков.

 

 

 

Чирен се пълни, но става сравнително бавно заради една клапа. До момента обаче е много повече пълен, отколкото беше миналата година, когато нямаше война. С други думи пълненето на Чирен винаги може да е още повече, но всъщност се извършва в момента по график, допълни Петков.

Политика

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024