СВЯТ

Роджър Уотърс : Байдън подклажда огъня в Украйна. Той е военнопрестъпник

Роджър Уотърс : Байдън подклажда огъня в Украйна. Той е военнопрестъпник

 

1010x570

 

 

Роджър Уотърс отново предизвиква вълнения със своите политически позиции, които изказва на сцената и извън нея. В момента бившият лидер на „Пинк Флойд“ е на турне в САЩ под наслов This Is Not a Drill, а част от мултимедията на концертите са портрети на „военнопрестъпници“, сред които Джо Байдън (между другото, и Доналд Тръмп).

 

 

 

Настоящият американски президент е допълнително определен с фразата „едва сега започва“, а Уотърс защити изявлението си в интервю за Си Ен Ен. След като журналистът Майкъл Смеркониш го пита защо смята, че снимката на Байдън е подходяща, 78-годишният музикант отговаря: „Ами, като начало, той подклажда огъня в Украйна. Това е сериозно престъпление. Защо САЩ не окуражи президента Зеленски да преговаря, за да сложи край на необходимостта от тази чудовищна, ужасяваща война?“

 

 

 

Журналистът възразява на Уотърс, че той „разбира нещата погрешно“ и обвинява страната, която е била нападната. Уотърс му опонира, че войната е започнала не на 24 февруари 2022-ра, а през 2008 г., когато НАТО е нарушила обещанието си, дадено на съветския президент Михаил Горбачов през 90-те години на ХХ век, и е започнала да се разширява на изток, достигайки до границата на Русия.

 

 

„Всяка война започва някъде. Тази започна през 2008 г. (на срещата на върха на НАТО за първи път беше повдигната темата за членството на Украйна и Грузия. – бел. ред.). Руската специална операция беше отговор на блока, който искаше да стигне близо до границите на Русия. Въпреки че алиансът не обеща това, в замяна на това Горбачов изтегли съветските войски от прага на Западна Европа“, каза Уотърс.

 

 

 

Той посъветва домакина да чете повече и предложи да си представим как ще реагира Вашингтон, ако Китай разположи ядрени ракети в Мексико и Канада. Домакинът заяви, че Китай сега е зает с обкръжаването на Тайван, на което Уотърс припомни, че Тайван е част от Китай. Освен това той отхвърли думите на водещия, че САЩ „играят ролята на освободители“.

 

 

 

 

Впоследствие музикантът и Смеркониш се впускат в анализи на Втората световна. Уотърс подчертава колко много жертви е дала Русия в нея. После музикантът казва, че Тайван е част от Китай – друга конфликтна точка в най-новата световна история.

Пълната версия:

 

 

Гласове

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024