Политика

Румен Спецов и Павел Тонев уволнени, нови шефове на НАП и Агенция „Митници“

Румен Спецов и Павел Тонев уволнени, нови шефове на НАП и Агенция „Митници“

rumen_specov-pavel_tonev02

 

 

 

Служебният кабинет смени шефовете на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“.

 

 

Румен Спецов е освободен от длъжността изпълнителен директор на НАП по съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите, съобщи правителствената пресслужба. На негово място е назначен Борис Михайлов.

 

 

 

Шефът на Агенция „Митници“ Павел Тонев е сменен с Павел Геренски, който до момента заемаше длъжността заместник-директор.

 

 

 

 

Това съобщи Правителствената информационна служба.

По официално предоставяна от ръководителя на НАП информация от началото на годината са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г. До края на месец март 2022 г. се подава информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. данъчни приходи.

 

След приемането на актуализирания Закон за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение. Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създават риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики.

 

 

Освен това, съществува и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета.

 

 

 

Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП са в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП.

 

 

За ръководител на Агенцията е назначен Борис Михайлов.

 

 

 

„Уволнението ми е по политически причини и няма нищо общо с резултатите на НАП“, каза пред bTV Румен Спецов. За отстраняването си той бил уведомен от служебния министър на финансите Росица Велкова.

 

 

 

Досегашният шеф на НАП стана известен и с бившата си фирма „Гранекс трейдърг“, която се оказа в списъка на големите длъжници към приходната агенция. Румен Спецов твърди, че докато е бил собственик на фирмата, тя е била изрядна към хазната, впослествие новият собственик е натрупал всички задължения от порядъка на 1 млн. лв. Оказа се обаче, че през 2016 г. Спецов, тогава частен бизнесмен, е прехвърлил въпросната фирма с големи данъчни задължения на малоимотен гражданин от драгоманското село Яблотина.

 

 

 

Борис Михайлов е роден през 1959 г. в София. Има завършени две магистратури – по икономика в УНСС и по право. Преминал е курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в България в областта на приватизацията и приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси.

 

 

 

Бил е ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право. От 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. е бил изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“

 

 

 

Около името на новия шеф на НАП също се завъртяха съмнения. Михайлов бе шеф на фонд “Земеделие” в предишния служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев.  Тогава от ГЕРБ заявиха, че е бил разследван за източването на 15 млн. лв. ДДС, но от правителството отвърнаха, че е оправдан по всички обвинения.

 

 

За освобождаването на шефа на Агенция „Митници“ Павел Тонев не са посочени мотиви.

 

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024