Русия

Русия обвини САЩ в пряка намеса в Украйна

Русия обвини САЩ в пряка намеса в Украйна

phpw3wb1f_559x345

 

 

 

Русия обвини Съединените щати в пряка намеса във войната в Украйна, съобщи Би Би Си-Русия. 

 

 

 

Повод за това е интервю на заместник-ръководителя на украинското военно разузнаване Вадим Скрибицки за „Дейли Телеграф“, в което той спомена американския HIMARS и информация, която се използва за насочване на тази система за залпов огън по руски цели в Украйна.

 

 

 

Основната част от интервюто е посветена на това как украинците успяват да неутрализират заплахата от изтичане на информация за доставките на модерни западни оръжия и да идентифицират агенти.

 

 

На въпрос как доставените от САЩ ракетни системи HIMARS успяват да се насочат толкова точно, Скрибицки отговаря:

 

 

„По-специално в този случай използваме информация в реално време“.

Той обаче веднага прави уговорката, че официалните лица не предоставят директна информация: „Не мога да ви кажа дали използваме директно британски и американски сателити, но имаме много добри сателитни изображения“.

 

 

Говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че руските военни вече смятат Вашингтон за страна в конфликта в Украйна.

 

 

„Руското министерство на отбраната е регистрирало и взема предвид за в бъдеще официалното признание на заместник-началника на главното разузнавателно управление на украинското военно разузнаване генерал Скрибицки, че Вашингтон пряко е съгласувал всяка цел за Киев преди ударите от HIMARS“, казва той, цитиран от „Интерфакс“.

 

 

Говорителят допълва, че всичко това „неопровержимо доказва, че Вашингтон, противно на изявленията на Белия дом и Пентагона, е пряко замесен в конфликта в Украйна“.

 

 

В изявлението си той обвинява администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, че е пряко отговорна за атаките срещу жилищни райони и гражданска инфраструктура на селища в Донбас.

 

 

Още в края на март руският външен министър Сергей Лавров заяви, че всички пратки с оръжие, влизащи в Украйна от чужбина, ще бъдат идентифицирани от руската армия като „легитимни цели“ за поразяване.

 

Оф нюз

Русия

More in Русия

FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024