Русия

Русия: Отказът на Украйна от НАТО вече няма да е достатъчен за спиране на военната операция

Русия: Отказът на Украйна от НАТО вече няма да е достатъчен за спиране на военната операция

 

rusia-veche-nishto-ne-moje-da-ni-nakara-da-sprem-voinata-v-ukraina-1

 

Официалният отказ на Украйна от амбициите ѝ за присъединяване към НАТО вече няма да е достатъчен за прекратяване на руската „специална военна операция“, заяви един от най-приближените хора на президента Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

 

 

 

Още преди началото на инвазията си в Украйна на 24 февруари Русия предупреждаваше, че членството на съседната страна в западния алианс би било неприемливо за нея.

 

 

„Отказът от участие в Северноатлантическия съюз сега е жизненоважен, но вече не е достатъчен за постигане на мир“, даде да се разбере обаче в интервю за френската телевизия Ел Се И Дмитрий Медведев, който пое президентския пост от Путин през 2008 г., преди отново да му го отстъпи четири години по-късно. Той каза, че „специалната военна операция“ ще продължи, докато постигне своите цели.

 

 

 

Медведев, понастоящем заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация, не уточни какви са тези задачи. Путин казва, че желае „денафикацията“ на Украйна. Според Киев и Запада обаче това е неоснователен претекст за една завоевателна война, отбелязва Ройтерс.

 

 

Москва е готова да преговаря с Киев „при определени условия“, каза в интервюто Медведев. Той посочи, че „тези (разговори) ще зависят от развитието на събитията (във войната)“, и добави, че руската страна преди е била готова на среща с украинския президент Володимир Зеленски.

Русия и Украйна проведоха няколко кръга преговори след началото на инвазията. Те обаче не постигнаха напредък е няма особени перспективи за тяхното възобновяване, отбелязва Ройтерс.

 

 

 

Оръжията, доставени от Съединените щати на Украйна, като реактивните системи за залпов огън „Хаймарс“ (High Mobility Artillery Rocket System, съкратено HIMARS), все още не представляват значителна заплаха, увери Медведев. Той обаче призна, че ситуацията може да се промени, ако Вашингтон изпрати на Киев оръжия с по-голям обсег.

 

 

 

„Когато този вид ракета лети 70 километра (б. ред.: колкото е обсегът на „Хаймарс“, до който може да има прецизно насочване), е едно нещо. Но когато са 300-400 километра, е друго – тогава би имало заплаха директно за територията на Руската федерация“, каза Медведев.

 

 

Източник: БТА

 

Русия

More in Русия

Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024
Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024