Европа

Брюксел наду мускули срещу Путин: Нов пакет санкции за Русия и още оръжия за Киев

Брюксел наду мускули срещу Путин: Нов пакет санкции за Русия и още оръжия за Киев

брюкселphpq9s68z_559x345

 

 

 

ЕС обсъжда нов пакет санкции срещу Русия, съобщи днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с последните действия и изявления на Москва.

 

 

 

Обсъжда се европейски отговор на продължаващата агресия – на извършените военни престъпления и масови убийства в Украйна, очакваните „референдуми“, обявената частична мобилизация. Тези действия ще имат последици, добави той.

 

 

Обсъждаме предоставянето на допълнителна военна помощ за Украйна. ЕС не е във война с Русия, а подкрепя основателната битка на Украйна да защити народа и земите си. Каквито и да бъдат резултатите от „референдумите“, тези земи остават част от Украйна и украинската страна е в правото си да предприеме всичко необходимо в рамките на международното право, за да възстанови контрола си над тези земи, посочи говорителят.

 

 

 

По неговите думи днешното изявление на руския президент Владимир Путин дава поредното доказателство, че Кремъл не се интересува от мир, а от задълбочаване на войната. Това е знак за отчаяние от хода на войната досега.

 

 

Ясен знак към международната общност, особено в седмицата на заседанията в ООН, че Путин се интересува от продължаване на войната с всички отрицателни последици за света. Путин иска не да допринася за решения, а да задълбочи кризата. Това има отражения и върху руското население. Войната е срещу основните принципи на международната общност и по същество срещу всяка миролюбива държава, която подкрепя принципа на международното право и устава на ООН, обобщи говорителят.

 

 

 

Попитан за влиянието на проруските партии в ЕС и в частност за изборите, които предстоят в България, говорителят отбеляза, че ЕС е съюз на демократични държави, които на основата на европейските договори организират демократичния живот и изборите.

 

 

 

ЕК няма намерение да се меси в демократичния живот на европейските държави, допълни той. Правим всичко по силите си, за да може европейците да получават достоверна информация и да бъдат добре запознати с предизвикателствата, пред които сме изправени. Вярваме, че тази информация ще бъде взета предвид от гражданите, когато гласуват, заяви говорителят.

 

 

 

Европа

More in Европа

ezgif-3-40ed119339

Ад в Германия: Гняв и отчаяние – хората не могат да си платят сметките за ток, напрежението расте

септември 18, 2022
909fd755d1006bca5f0d9e10333909ad

Орбан в Сърбия: Европейците сме джуджета, които санкционират енергиен гигант

септември 16, 2022
big_0000266203-article2

Брюксел предлага да се свие потреблението на ток, особено в пиковите часове и да бъдем „солидарни“ в лишенията

септември 14, 2022
урсулаshutterstock_1447404317-1300x731-1

Фон дер Лайен: С нашата солидарност Путин ще се провали, Украйна и Европа ще победят

септември 14, 2022
dush

Нидерландия ограничава времето за къпане до 5 минути, властите раздават таймери на населението

септември 12, 2022
reuters

„Вашингтон пост“: САЩ ще спечелят от рецесия в Европа, причинена от намаляването на руския газ

септември 12, 2022