Здраве

Дебат за здраве: Позициите на „Демократична България” и ИТН

Дебат за здраве: Позициите на „Демократична България” и ИТН

980x551_1664005291

Мнения сблъскаха Андрей Чорбанов и Александър Симидчиев

Насилие над лекари, смърт на пациенти заради липса на спешни екипи и COVID пандемията – това са само част от проблемите в здравната ни система. В седмицата преди предсрочните парламентарни избори търсим отговора на въпроса: Как те могат да се отстранят?

Визията и приоритетите си в ефира на „Събуди се“ представиха двама авторитетни лекари – пулмологът и кандидат за депутат от „Демократична България” д-р Александър Симидчиев и имунологът проф. Андрей Чорбанов от „Има такъв народ”.

COVID пандемията

„Понякога общественият ресурс беше харчен не по най-добрия начин. Миналата година дадохме 600 млн. евро за ваксини. Трябваше да изхвърлим 2/3 от тези ваксини. Те не бяха употребени, защото не беше необходимо да закупим 16 млн. дози. Този обществен ресурс можеше да бъде използван за много по-полезни дела”, каза проф. Чорбанов.

Д-р Симидчиев се съгласи, че ресурсите не се разпределят, както трябва. „Въпросът, когато разследваме приоритетите в здравеопазването, е кои от тях трябва да бъдат финансирани. Общественото здраве е един от тях, той не е финансиран в продължение на поне 30 години”, каза от кандидатът за депутат от ДБ.

По отношение на COVID-19 проф. Чорбанов е на мнение, че обществото реагира адекватно. Д-р Симидчиев смята, че в момента пандемия няма. Въпросът обаче бил хората да бъдат информирани какво трябва да правят, за да се избегне нестабилността на системата.

Проблемите в здравеопазването

Пулмологът заяви, че здравеопазването е междупартиен консенсус. „Трябва да се слушаме едни други. Имаме нужда да постигнем консенсус за приоритетите и върху тях да работим единени. Големият проблем в здравеопазването е, че се карат хората, които са най-невинни. Карат се лекарите, медицинските сестри и санитарите с хората, на които се опитват да помогнат. Това е безумно”, каза д-р Симидчиев.

Проф. Чорбанов отчете, че гневът на близките се насочва към здравните екипи и уточни: „Здравеопазването никак не е безплатно. Обикаляйки из страната, често хората се оплакват, че дори в спешната помощ се налага да си купуват елементарни неща. Ние имаме изработена сериозна програма. В нея участваха здравни мениджъри и специалисти в областта”, добави той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

https://nova.bg/amp/news/view/2022/09/24/383962/дебат-за-здраве-позициите-на-демократична-българия-и-итн/?fbclid=IwAR1C4JW-tvdPH_4k5MNINUVsNk9Dc-0h5Zqk8sCHXDODo_Z1IohoU-qSf54

Здраве

More in Здраве

ezgif-5-dad5ab6653

Мангъров хвърли голяма бомба за коронавируса и в@ксините и ръста на смъртността

октомври 22, 2022
3c8488b0693626ceff34cc1e27eaf8fc

Медик: „Реформа в здравеопазването“ започна да става мръсен израз

септември 16, 2022
кантарджив

Кантарджиев: Хубаво беше да се поваксинираме, нищо че пандемията отминава

септември 4, 2022
лекарстваphpgxh3ad_559x345

В аптеките: толкова откази заради липса на лекарства не е имало от 20 г.

август 30, 2022
линейка

Голяма трагедия: 21-годишна родилка издъхна след секцио, 2 болници не успяха да я спасят

август 29, 2022
big_8397

Скочиха цените не само на основните стоки, а и на лекарствата

август 26, 2022