Здраве

Дебат за здраве: Позициите на „Демократична България” и ИТН

Дебат за здраве: Позициите на „Демократична България” и ИТН

980x551_1664005291

Мнения сблъскаха Андрей Чорбанов и Александър Симидчиев

Насилие над лекари, смърт на пациенти заради липса на спешни екипи и COVID пандемията – това са само част от проблемите в здравната ни система. В седмицата преди предсрочните парламентарни избори търсим отговора на въпроса: Как те могат да се отстранят?

Визията и приоритетите си в ефира на „Събуди се“ представиха двама авторитетни лекари – пулмологът и кандидат за депутат от „Демократична България” д-р Александър Симидчиев и имунологът проф. Андрей Чорбанов от „Има такъв народ”.

COVID пандемията

„Понякога общественият ресурс беше харчен не по най-добрия начин. Миналата година дадохме 600 млн. евро за ваксини. Трябваше да изхвърлим 2/3 от тези ваксини. Те не бяха употребени, защото не беше необходимо да закупим 16 млн. дози. Този обществен ресурс можеше да бъде използван за много по-полезни дела”, каза проф. Чорбанов.

Д-р Симидчиев се съгласи, че ресурсите не се разпределят, както трябва. „Въпросът, когато разследваме приоритетите в здравеопазването, е кои от тях трябва да бъдат финансирани. Общественото здраве е един от тях, той не е финансиран в продължение на поне 30 години”, каза от кандидатът за депутат от ДБ.

По отношение на COVID-19 проф. Чорбанов е на мнение, че обществото реагира адекватно. Д-р Симидчиев смята, че в момента пандемия няма. Въпросът обаче бил хората да бъдат информирани какво трябва да правят, за да се избегне нестабилността на системата.

Проблемите в здравеопазването

Пулмологът заяви, че здравеопазването е междупартиен консенсус. „Трябва да се слушаме едни други. Имаме нужда да постигнем консенсус за приоритетите и върху тях да работим единени. Големият проблем в здравеопазването е, че се карат хората, които са най-невинни. Карат се лекарите, медицинските сестри и санитарите с хората, на които се опитват да помогнат. Това е безумно”, каза д-р Симидчиев.

Проф. Чорбанов отчете, че гневът на близките се насочва към здравните екипи и уточни: „Здравеопазването никак не е безплатно. Обикаляйки из страната, често хората се оплакват, че дори в спешната помощ се налага да си купуват елементарни неща. Ние имаме изработена сериозна програма. В нея участваха здравни мениджъри и специалисти в областта”, добави той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

https://nova.bg/amp/news/view/2022/09/24/383962/дебат-за-здраве-позициите-на-демократична-българия-и-итн/?fbclid=IwAR1C4JW-tvdPH_4k5MNINUVsNk9Dc-0h5Zqk8sCHXDODo_Z1IohoU-qSf54

Здраве

More in Здраве

кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023
лекарстваphpgxh3ad_559x345

Пълен хаос по аптеките: Лекарският съюз заплаши с протести и дела, ако не върнат хартиените рецепти

октомври 20, 2023
b22bdd02010bb833326cae13c97a9a50

Пак се започва: СЗО бие тревога – жесток скок на Ковид-19, идва със съсиреци и мозъчна мъгла

септември 1, 2023
зъболекар - стол

Зъболекар осъди пациент, защото го обидил във Фейсбук / СНИМКА

юли 12, 2023
zhena-zagubila-deteto-si-karlovo-iskam-658

Това е прокълнато отделение – проплака Богдана, загубила детето си в карловската болница

юли 1, 2023